Policie stíhá 18 překupníků s neonacistickými předměty

Praha – Policejní akci s názvem Power, namířenou proti pravicovým radikálům, detektivové spustili již před dvěma roky. Podle informací z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) čítá vyšetřovací spis v současnosti celkem 18 obviněných neonacistů, kteří prý podporovali nacismus, hanobili národ i rasu a také podněcovali k nenávisti vůči skupině osob. Policie nyní nejnověji stíhá šestici mužů a jednu ženu.

Celkem 18 dobře organizovaných osob mělo na starosti zejména prodej hudby a oblečení s neonacistickou tematikou. Příhodnou příležitostí pro distribuci mezi sympatizanty byly četné koncerty. CD nosiče, trička nebo mikiny však obvinění z akce Power prodávali přes internet i v jednom kamenném obchodě.

Za nabízení a prodej věcí s neonacistickými symboly a názory hrozí členům skupiny až 10 let vězení. Podle vyšetřovatelů se navíc obchodníci nemuseli omezovat jen na český nelegální trh. „Kam tyto věci směřovaly, kdo byl odběratelem, to konkretizovat nebudu, nicméně to, že tyto věci směřovaly i k zahraničním partnerům, nevylučuji,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

První razie a zatýkání provedla policie už v červnu 2009. Další zátah následoval v září téhož roku. Po necelých dvou letech detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dokončují vyšetřovací spis. Během několika týdnů ho i s návrhem obžaloby hodlají předat státnímu zástupci.

„Jednalo se skutečně o obrovské množství věcí, které v rámci domovních prohlídek bylo zajištěno, proto vyšetřování trvá tak dlouho,“ dodal Hanták. Všech 18 lidí při akci Power je prozatím stíháno na svobodě. Případ by měl začít projednávat soud ještě do konce letošního roku.