Sobotka představil stínovou vládu, chybí Urban i Onderka

Praha – Předseda sociálních demokratů představil na brífinku obměněnou stínovou vládu, ze které vypadli např. Milan Urban nebo Roman Onderka. Novými tvářemi jsou naopak poslanec Jan Hamáček, senátor Marcel Chládek nebo ostravský primátor Petr Kajnar a vrací se i Zdeněk Škromach, který po březnovém sjezdu strany podal „stínovou demisi“.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je přesvědčen o tom, že stínová vláda bude věrohodnou a pracovitou alternativou ke koaliční vládě Petra Nečase (ODS), která, jak zdůraznil, nemá důvěru veřejnosti. Hlavním úkolem stínové vlády prý bude příprava koncepčních materiálů: aktualizace hospodářské strategie, energetická koncepce nebo alternativní návrhy reforem penzí a zdravotnictví.

„Velmi oceňuji průřezové personální a odborné složení, které jednoznačně odráží silnou a jednotnou sociální demokracii,“ komentoval složení vlády v tiskové zprávě první místopředseda ČSSD Michal Hašek, který se na letošním sjezdu utkal se Sobotkou o předsednické křeslo.

Institut stínové vlády funguje v Česku patnáct let. Podle politologa Lukáše Jelínka je ale v zemi, kde vládnou koalice, málo pravděpodobné, že všichni stínoví šéfové resortů skončí na skutečných ministerstvech. „Smyslem té vlády je především uspokojovat vnitrostranické zájmy a hlavně nabídnout tváře pro média,“ myslí si Jelínek. Politolog také Sobotkovu stínovou vládu kritizuje pro velkou převahu straníků a nedostatek expertů.

Poprvé své stínové ministry zveřejnila sociální demokracie v roce 1996. 25 jmen vykrývalo 17 resortů. Skoro polovina politiků se pak skutečně dostala do vlády Miloše Zemana. Jenže to byla první a poslední jednobarevná vláda s důvěrou v dějinách Česka.

Ve stínovém kabinetu chybí expředseda sociálních demokratů Jiří Paroubek, o kterém se v médiích dříve spekulovalo jako o stínovém ministru financí. Sám Paroubek už dříve potvrdil, že takové úvahy byly, stejně jako úvahy, že by mohl být evropským komisařem, pokud by ČSSD vyhrála volby. Možné vyslání Paroubka do Evropské komise dnes na brífinku Sobotka odmítl komentovat.

Samotný Paroubek později stínový kabinet rozcupoval. Je prý vzhledem k jeho složení rád, že z jeho osobní účasti v něm nakonec sešlo. Musel by prý nabídku vzhledem k jeho novému složení odmítnout. „Bylo by to trápení jak pro mne, tak pro ČSSD,“ sdělil.

Stínová vláda ČSSD:

Michal Hašek - ministr zemědělství
Jan Mládek - ministr financí
Lubomír Zaorálek - ministr zahraničí
Jeroným Tejc - ministr vnitra
Jiří Dienstbier - ministr spravedlnosti
David Rath - ministr zdravotnictví
Vítězslav Jandák - ministr kultury
Michaela Marksová-Tominová - ministryně pro lidská práva a menšiny
Petr Kajnar - ministr průmyslu a obchodu
Marcel Chládek - ministr školství
Jan Hamáček - ministr obrany
Petr Hulínský - ministr pro místní rozvoj
Jiří Zimola - ministr životního prostředí
Milan Chovanec - ministr dopravy

Stínoví mluvčí:

Marie Benešová - boj s korupcí
Jiří Havel
- hospodářská politika
Vladimír Špidla
- evropské záležitosti
Alena Gajdůšková
- věda a výzkum
Jiří Šlégr
- sport