Soud: Za napadení klienta mohla hysterická taxikářka

Praha - Pražský městský soud dnes podmíněně zastavil trestní stíhání taxikářky a jejího přítele, které obžaloba vinila z napadení klienta kvůli nezaplacení jízdného. Podle soudu taxikář na muže nezaútočil kvůli penězům, šlo o nedorozumění. Z telefonátu své partnerky totiž usoudil, že je klient agresivní a napadá ji. Zbil ho proto teleskopickým obuškem. Rozhodnutí je pravomocné, souhlasili s ním obžalovaní i státní zástupkyně. Původně hrozilo ženě a muži až desetileté vězení. Oba taxikáři se již před jednáním muži omluvili a zaplatili mu 130 000 korun. Poškozený si vydělává jako tenisový trenér, musel být dva a půl měsíce v pracovní neschopnosti.

Událost se odehrála loni 13. května kolem 04:00. Taxikářka Ivana Moravcová dovezla jedenatřicetiletého muže na Vinohrady a za jízdu požadovala 130 korun. Klient však zaplatil pouze 90. Dle jeho výpovědi na to žena odpověděla, že ho tedy odveze „někam, kde to z něj dostanou“. Moravcová u soudu uvedla, že tím myslela policii.

Cestou se však taxikářka podle svých slov začala bát. Muž byl silně opilý a prý i agresivní. Žena navíc již jednou byla napadena. Zavolala tedy svému kolegovi a partnerovi Robertu Permanovi, kterého vzbudila. Taxikář podle své výpovědi byl z celého telefonátu velmi zmatený, myslel si, že je jeho družka v ohrožení. Protože je malý, slabý a trpí silným astmatem, vzal si z domu obušek. Klienta pak zbil tak, že mu zlomil ruku a poranil ho v obličeji.

Soud: Celou událost způsobila hysterickým jednáním obžalovaná

„Celou událost způsobila svým hysterickým jednáním obžalovaná,“ prohlásila soudkyně Dana Pacholíková. Taxikářka se podle ní dopustila přečinu omezování osobní svobody, protože muže proti jeho vůli nenechala vystoupit z auta a odvezla ho k příteli před dům. Její partner však na něj neútočil s tím, že z něj chce vymoci peníze. Neprokázalo se ani původní podezření, že klientovi ukradl mobilní telefon. 

Moravcová bude ve zkušební době jeden rok, Perman kvůli následkům 18 měsíců. „Soud nemá důvod pochybovat, že budou žít řádně,“ uvedla soudkyně. Doposud se totiž ničeho nedopustili, zároveň vychovávají dítě.

  • Robert Perman autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2587/258640.jpg
  • Městský soud v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1666/166502.jpg