Rampula: Za rozklad státního zastupitelství může NSZ

Praha – Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula se ohradil proti nařčení, že odmítá spolupracovat s Nejvyšším státním zastupitelstvím (NSZ). Nejen proto ho totiž chce odvolat nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který návrh zaslal v březnu letošního roku ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. „Tento návrh vnímám jako velmi účelový,“ řekl Rampula v Otázkách Václava Moravce (OVM). Podle něj pracuje jeho úřad efektivně a za čtyři roky od jeho nástupu do funkce má výsledky v boji proti závažné hospodářské kriminalitě v zemi. Rampula zároveň naznačil, že informace o některých kauzách unikly do médií z NSZ.

„Když jsem nastoupil jako vrchní státní zástupce v Praze (v únoru roku 2007, pozn. red.), podal speciální odbor devět obžalob, v loňském roce to bylo už 19 obžalob. To znamená více než jedna obžaloba měsíčně,“ tvrdí Rampula s tím, že se jedná o odbor, jenž má věcnou příslušnost ke zpracovávání případů, kde je výše škody nad 150 milionů korun. „Jsou to ty nejzávažnější případy,“ dodává.

Informace o tom, že Rampula odmítá jakkoliv spolupracovat s NSZ, pokládá za lživé. „Nejvyšší státní zastupitelství má ve všech věcech, které zpracovává Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze, on-line informace,“ podotýká. „Má informace o nápadu věci na VSZ, o jednotlivých procesních úkonech, vykonává pravidelné dohledové prověrky v konkrétních věcech a vyžaduje si konkrétní spis,“ vysvětuje.

V Zemanově návrhu na Rampulovo odvolání jsou důvodem nedostatečné dohledy v kauzách Gripen, Mostecká uhelná či České pivo (resp. IPB). Podle informací týdeníku Respekt měl Rampula v kauze někdejší Investiční a poštovní banky telefonovat státní zástupkyni Darje Dunajové před vynesením rozsudku a říct jí, aby se na místě neodvolávala. I kvůli tomu chce Zeman návrh na odvolání rozšířit.

„Doktorce Dunajové jsem sdělil, nechť si ponechá lhůtu pro odvolání,“ říká Rampula s tím, že šlo o velice složitou kauzu. „Svým tehdejším náměstkem jsem byl v této věci informován o tom, že v rámci hlavního líčení obžaloby došlo k zásadní důkazní situaci, kdy během dokazování před soudem bylo zjištěno, že ne zrovna důvodná tato obžaloba je,“ popisuje.

Podle Rampuly bylo jeho povinností dotázat se, jakým způsobem bude na tento fakt státní zástupkyně reagovat. „Jsou tři způsoby, jak může státní zástupce u hlavního líčení naložit při vynesení rozsudku. Buď se na místě odvolá, nebo si ponechá lhůtu a třetí, že se vzdá práva odvolání,“ vysvětluje pražský vrchní státní zástupce.

Dokument o jednání Dunajové

Vysvětlení jednání žalobkyně spočívá v dosud neveřejném dokumentu, jehož sepsání poprvé potvrdila žalobkyně Dunajové novému vydání týdeníku Respekt. „Ano, o okolnostech, proč jsem se neodvolala, jsem skutečně udělala záznam a napsala do něj vše podstatné, co vysvětluje mé rozhodnutí,“ říká Dunajová.

„Ukázalo se to jako velmi správné rozhodnutí, aby si ponechala lhůtu. Po následném doručení písemného vyhotovení rozsudku, které mělo bezmála 100 stran, sama přezkoumala rozsudek a učinila záznam o tom, že podání odvolání je bez naděje na úspěch,“ dodává. Soud manažery obžaloby z nezákonného poskytování úvěrů na financování emise podřízených dluhopisů banky v roce 2008 zprostil.

Rampula zároveň v OVM uvedl, že někteří novináři z Respektu a MF Dnes měli dokumenty z některých spisů krátce poté, co je obdrželo NSZ. Iniciátorem rozkladu soustavy státního zastupitelství je NSZ. „Já jsem o tom skálopevně přesvědčen,“ tvrdí.