Lékařský škrabopis vyřeší eRecepty

Praha – Na 700 lékáren a přes 1 700 lékařů po celém Česku se už zapojilo do projektu elektronického receptu. Novinka má pomoct hlavně pacientům, kteří berou léky pravidelně. Nebudou tak muset k lékaři pokaždé - recept jim jednoduše přijde prostřednictvím SMS nebo e-mailem. Doktoři zapojení do projektu je budou moct rozesílat už od září. „Výhoda je, že údaje jsou čitelné. Nestává se nám, že bychom volali lékaři, co to napsal a kolik balení,“ tvrdí Stanislav Rovan, jeden z lékárníků zapojených do projektu eRecept.

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš očekává, že tento rok bude pro pacienty a lékaře zkušebním. „Příští rok už bude ve znamení rutinního využívání,“ dodává.

Lékárník se také může pacientovi věnovat a říct mu například, jaké další léky by spolu s přípravkem rozhodně neměl používat. „Z hlediska pacientů se jedná opravdu o komfort, kdy nebudou muset pro každý recept chodit k lékaři,“ potvrzuje předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

„Lze vystavit recept distančně pro pacienta, který nepotřebuje návštěvu lékaře. A recept je možné vystavit pomyslně elektronicky virtuálně,“ vysvětluje lékař Jan Pětroš. Lékař pacientům jednoduše pošle e-mailem nebo SMSkou kód k receptu, který bude mít lékárník k dispozici ve svém počítači.

Češi si v lékárně vyzvednou průměrně sedm léků na recept ročně, což je skoro 80 milionů papírových receptů. 450 tisíc z nich je falešných. Takové recepty znamenají ztráty v desítkách milionů, které zaplatí nejenom lékárníci samotní, ale i pojišťovny - ve finále tedy pacienti. I tomu by měl nový systém zabránit.