Policie prověřuje úlohu Grossovy vlády při privatizaci OKD

Praha - Ostravská pobočka protikorupční policie začala minulý týden prověřovat roli vlády premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) při privatizaci téměř polovičního státního podílu ve společnosti OKD v roce 2004. Deník Právo píše s odvoláním na mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irenu Válovou a šéfa protikorupční policie Tomáše Martince, že policisté již zahájili úkony trestního řízení.

List se odvolává také na vyrozumění, které obdržela od protikorupční policie Jana Volfová ze strany Suverenita. Ta podala kvůli privatizaci OKD trestní oznámení na expremiéra Stanislava Grosse a exministra financí Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ve vyrozumění, jehož kopii má Právo k dispozici, se píše, že policie úkony zahájila 26. května, a to pro podezření ze spáchání trestných činů porušovaní povinnosti při správě cizího majetku, zneužívání pravomoci veřejného činitele, křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Jak uvádí list, ve vyrozumění policie není přímo uvedeno, zda trestní řízení vede proti konkrétním podezřelým.

Deník uvádí, že vyšetřovatelé třeba nyní mohou oficiálně všechny vyslýchat, po dohodě se soudem nasadit odposlechy či sledování, udělat jim domovní prohlídky či prohlídky nebytových prostor nebo třeba požádat o výpisy z účtů či o jiné bankovní informace nebo o podklady od finančních úřadů.

Protikorupční policie vyšetřuje Grossovu vládu (zdroj: ČT24)

„Policie v podstatě může daleko zásadněji vstupovat do soukromí podezřelých osob, když jsou zahájeny úkony trestního řízení,“ vysvětluje mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Policie se případem začala zabývat v březnu na základě dvou trestních oznámení. Vedle Volfové podal trestní oznámení na neznámého pachatele předseda Sdružení nájemníků Byty OKD.cz Roman Macháček.

Na základě posudku auditorské firmy Ernst & Young uvedl, že tehdejší vláda ČSSD pod vedením Stanislava Grosse a ministra financí Bohuslava Sobotky mohla za OKD dostat před sedmi lety od soukromé firmy Karbon Invest šestkrát víc, než obdržela. Podle znaleckého posudku společnosti Ernst & Young byla tržní hodnota téměř 46procentního státního podílu zhruba 24 miliard korun, a nikoli 4,1 miliardy, které za něj zaplatila Karbon Invest vlastněná Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou. Podle Macháčka tak stát utrpěl škodu ve výši 20 miliard korun.

Zástupce šéfa protikorupční policie Tomáš Martinec
Zdroj: ČT24