Při cestě do Rakouska v červnu doklady s sebou

Praha – S hraniční kontrolou se začátkem června mohou potkat lidé cestující do Rakouska. Jižní soused ČR zavede opatření od 4. do 9. června z bezpečnostních důvodů, pořádá totiž regionální konferenci Světového ekonomického fóra ve Vídni. Lidé budou v těchto dnech moci překročit hranici s Rakouskem pouze na bývalých hraničních přechodech a turistických stezkách, na nichž bude rakouská policie provádět přiměřené kontroly.

Náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška také upozornil, že lidé budou muset při kontrole prokázat svou totožnost, a neměli by si proto při cestě do Rakouska zapomenout občanský průkaz nebo pas. Pokud by doklad neměli, pravděpodobně budou vráceni do Česka, řekl Hruška. S případnou kontrolou ze strany rakouské policie by se navíc lidé mohli v tomto termínu setkat i ve vnitrozemí. Překročení hranice mimo stanovená místa nebo vyhýbání se hraniční kontrole může být potrestáno ve správním řízení podle rakouského práva. Cílem opatření je zajistit nerušený průběh konference a zamezení příjezdu možných narušitelů nebo násilných demonstrantů.

Podle předběžných informací z Rakouska lze kontroly očekávat především na hlavních tazích, uvedl Hruška. Česká strana podle něho žádná výrazná opatření nechystá, v okolí hranice bude pouze mírně navýšen počet hlídek dopravní policie k zajištění plynulosti silničního provozu.

Regionální konference Světového ekonomického fóra se má konat ve Vídni ve dnech 8. až 9. června. Rakousko podle policie čeká, že na konferenci dorazí na 500 nejvyšších politických a ekonomických představitelů, zástupců občanské společnosti, mezinárodních organizací a novinářů. K projednávaným tématům má patřit energetická bezpečnost, telekomunikace, ochrana životního prostředí, hospodářství a finance.

Mluvčí rakouského ministerstva vnitra Harald Noschiel před několika dny uvedl, že členské státy schengenské dohody o volném pohybu byly o dočasném opatření informovány měsíc dopředu. Dočasné obnovení hraničních kontrol je podle českých i rakouských úřadů zcela v souladu s ustanoveními schengenské dohody. V nich se praví, že v případě „závažného ohrožení veřejného pořádku“ může stát kontroly obnovit, musí ale měsíc předem upozornit ostatní členské země. Například šéf odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman dnes uvedl, že jde o standardní postup.

Kontroly nebudou pouze na hranicích s Českou republikou, ale i na přechodech podél pozemních a vodních hranic s Německem, Itálií, Švýcarskem, Slovenskem, Slovinskem a Maďarskem, opatření se týká i letišť. Rakouské bezpečnostní orgány mají podle Noschiela na mušce především případné divoké protesty odpůrců globalizace proti fóru.