Babák má pozastavené členství ve Věcech veřejných

Praha - Předsednictvo Věcí veřejných jednomyslně přijalo žádost Michala Babáka a dočasně mu pozastavilo členství ve straně. Poslanec o to požádal kvůli trestnímu oznámení, které na něj podal finanční analytický útvar ministerstva financí. Útvar ho viní z praní špinavých peněz kvůli penězům pro Věci veřejné.  Babák i vedení strany tvrdí, že o trestním oznámení ještě nevědí. Transparentní financování chtějí Věci veřejné doložit forenzním auditem.

Předsednictvo Věcí veřejných hlasovalo o žádosti Michala Babáka přes internet a rozhodnutí o pozastavení členství přijalo jednomyslně. Podle stranických stanov totiž Babák sám své členství přerušit nemůže. Stanovy říkají, že to může udělat krajská rada. Tyto rady ovšem zatím neexistují a jejich pravomoci má právě předsednictvo.

Následující týdny ukážou, jestli nakonec policie požádá sněmovnu o Babákovo vydání k trestnímu stíhání. Šéf poslanců TOP 09 a STAN Petr Gazdík uvedl, že by klub pro Babákovo vydání hlasoval jednomyslně.

Babák půjčil VV 11,5 milionu korun

Finanční analytický útvar zjistil, že Babák v posledních dvou letech přinesl do banky 7,8 milionu korun v mnoha stotisícových částkách, z toho 6,5 milionu obratem zamířilo na účet Věcí veřejných. Kromě toho Babák letos v březnu půjčil straně dalších pět milionů korun. Na účet mu je převedl jeho kolega z firmy WCM CZ Josef Liška, který si peníze na konto vložil v hotovosti, a to pouhý den před jejich odesláním Babákovi.

Poslanec, který je ekonomickým expertem VV, měl v nedávné době problém vysvětlit původ přibližně šesti milionů korun, které straně věnoval. Na nahrávce z porady vrcholných představitelů VV, zveřejněné v předchozích týdnech, jeden z členů strany uvádí, že Babák se stranickými financemi „čaruje“. S tím ovšem poslanec nesouhlasí: „Veřejně jsem už několikrát prohlásil, že jsem veškeré doklady týkající se mých osobních financí a darů straně předal auditorům k prověření. Věci veřejné si rovněž zadaly forenzní audit s důrazem na financování strany v letech 2009 a 2010,“ uvedl Babák.

Kvůli nejasnému financování se na Věci veřejné obořili koaliční partneři z TOP 09. Nejmenší vládní stranu vyzvali, aby zveřejnila veškeré doklady o účetnictví a financování v loňském roce, jakož i o financování volební kampaně a provozu strany.