Do Polska přijde 20 nových Pendolin

Varšava – Polský železniční dopravce PKP Intercity koupí dvacet elektrických souprav typu Nuovo Pendolino. Z úsporných důvodů ale nebudou sedmivozové jednotky vybaveny naklápěcím systémem. Za vlaky, které mají začít jezdit v roce 2014, zaplatí PKP Intercity 665 milionů eur. Součástí smlouvy, kterou společnost uzavřela s francouzským Alstomem, je i sedmnáctiletý servis Pendolin a výstavba logistického zázemí. K nákupu poloviny objednaných souprav využijí PKP Intercity peněz z evropských fondů, na zbytek si chtějí vzít úvěr u Evropské investiční banky. Za půjčku se zaručí stát, kterému dopravní společnost patří.

Polská Pendolina budou jezdit na třech trasách spojujících nejvýznamnější města – z Varšavy do Gdaňsku a Gdyně, z Varšavy do Krakova a z Varšavy do Katovic. Díky tomu, že dosáhnou rychlosti až 250 kilometrů za hodinu a budou jezdit po zmodernizovaných tratích, zkrátí jízdní dobu o půl hodiny i více. Například z Varšavy do Krakova, mezi kterými dnes cestují dálkové vlaky téměř tři hodiny, dojede Pendolino podle předpokladů PKP Intercity asi za dvě a čtvrt hodiny. Sedmivozové soupravy pojmou až 402 cestujících.

Jednotky pro polské železnice vzniknou v italské pobočce Alstomu, kde vznikají Pendolina už více než 30 let. Konstrukčně budou vycházet ze čtvrté generace těchto vlaků. „Je to vlak vyzkoušený v provozu, proto je spolehlivý a bude rychle k dispozici,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Alstom Transport Thierry Best. Paradoxem je, že nová série Pendolin nebude vybavena naklápěcím systémem Pendolino, podle kterého se označují i celé soupravy. Podle šéfa PKP Intercity Janusze Malinowského by ale soupravy s touto konstrukcí jezdily v Polsku jen o něco málo rychleji, náklady na jejich nákup a údržbu by přitom byly o osm až deset procent vyšší.

PKP Intercity se do nákladného nákupu pouští v situaci, kdy je vysoce ztrátová a ve velkém ruší spoje. Podle odborníka na dopravu Adriana Furgalského se koupí Pendolin snaží středo-pravicová vláda premiéra Donalda Tuska především okouzlit Poláky před podzimními parlamentními volbami. „Vysoké náklady na nákup i údržby Pendolina se PKP Intercity vymstí,“ řekl Furgalski listu Dziennik-Gazeta Prawna.