Důležitá rozhodnutí soudů budou na internetu

Praha – Na nové internetové aplikaci ministerstva spravedlnosti nazvané Judikatura budou moci lidé bezplatně dohledat důležitá rozhodnutí vrchních, krajských a okresních soudů. Oznámil to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který si od databáze slibuje vyšší transparentnost rozhodování české justice i sjednocování judikatury a vyšší předvídatelnost soudního rozhodování. Aplikace v současnosti obsahuje přes dva tisíce rozhodnutí krajských a vrchních soudů.

„Bude zřejmé, jak v obdobné věci rozhodl určitý soud, a samozřejmě svým rozsudkem bude takto soud nepřímo ovlivňovat jiné soudy, které budou rozhodovat v obdobných věcech. (…) Velkým problémem české justice je mimo jiné nízká předvídatelnost soudního rozhodování a to, že zkrátka v obdobných věcech různé soudy stále rozhodují různě, což je zvláště typické na nižších stupních, to znamená na rovině okresů a krajů,“ uvedl Pospíšil.

Cílem podle něho není informovat o tom, jak soud rozhodl v konkrétním případě, ale jak rozhoduje v určitém typu případů. Rozhodnutí budou zveřejněna v anonymizované podobě. O tom, jaká rozhodnutí se dostanou do databáze, podle Pospíšila rozhodují takzvané evidenční senáty soudů.

Pospíšilův náměstek František Korbel řekl, že systém vychází ze starší instrukce ministra spravedlnosti z roku 2002, kterou byl založen výběr judikatury. Tehdy také vznikly evidenční senáty na krajských a vrchních soudech. Podle Korbela vybírají rozhodnutí, která mají zásadní význam například v procesních otázkách nebo souvisí s evropským právem. Nyní se interní databáze soudů zveřejňuje nejen pro odbornou, ale i širokou veřejnost, řekl Korbel.