Vakcinolog: Riziko u nás je velice nízké

Praha – Německo zasáhla vážná epidemie nebezpečné střevní bakterie. Riziko rozšíření nákazy po celé Evropě ale není příliš vážné, tvrdí Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti a ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové. „Obecně bych řekl, že riziko u nás je velice nízké a skutečně bych se nebál,“ říká. „Je to trochu humbuk. Protože já bych tuto epidemii považoval dominantně za lokální problém německý. Tím, jak byli do problému zataženi Španělé, se z toho stala celoevropská záležitost.“ Epidemie střevních onemocnění podle Prymuly totiž většinou nepřekročí lokální úroveň.

Zároveň ale Prymula odmítá závažnost epidemie banalizovat. „Určitě to není masmediální bublina. Pokud se podíváme na situaci v Německu, tak tam je problém zcela reálný. V Hamburku leží v nemocnici několik stovek velice vážně postižených pacientů a řada z nich bojuje o život,“ připomíná.

„Pokud budeme používat základní návyky, to znamená, že si budeme mýt ruce, budeme mýt plody a zeleninu, které konzumujeme, tak bychom se nakazit skutečně neměli,“ vysvětluje Prymula prostý způsob, jak se před nemocí ochránit.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Úplnou jistotu zaručí tepelné zpracování potravin: „Můžeme si být jisti, že po důkladném varu nebo jiném tepelném zpracování je ovoce, zelenina, cokoliv chráněno.“

Antibiotika bychom měli omezit

Prymula připustil, že na veliké nebezpečnosti bakterie může mít svůj podíl nadužívání antibiotik, které se v naší společnosti stalo v poslední době běžnou praxí.

„Pravdou je, že v řadě zvířecích chovů, ne-li úplně ve všech, s výjimkou těch biologických, se antibiotika masivně používají, aby byly vyšší přírůstky, aby zvířata nestrádala infekcemi a obchodník, který je chová, netratil,“ připomíná vakcinolog.

„Čím více antibiotik budeme používat, tím více riskujeme, že tu bude rezistence. A tato bakterie si s sebou nese poměrně významnou rezistenci,“ zdůrazňuje Prymula a radí: „Antibiotika bychom měli vážně omezit.“