Česko dnes zasáhnou velmi silné bouřky s kroupami

Praha - Česko od dnešního odpoledne zasáhnou velmi silné bouřky, které mohou provázet intenzivní srážky a kroupy. Potrvají až do středečního večera, varují meteorologové. Výstraha platí pro celou Českou republiku. Může dojít i k zatopení níže položených míst a sklepů. Meteorologové upozorňují i na silný vítr. Podle meteorologa ČT Michala Žáka se navíc situace u letních bouřek mění relativně rychle a nedá se přesně určit, kde zrovna udeří.

„Přívalový déšť může vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů a podobně,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podle nějž jde o vysoký stupeň nebezpečí.

Bouřky budou ojediněle doprovázené intenzivními srážkami s úhrny kolem 40 milimetrů za hodinu, kroupami a nárazy větru o rychlosti kolem 20 metrů za sekundu.

Rozhovor s meteorologem Michalem Žákem (zdroj: ČT24)

Bouřky přijdou hlavně odpoledne a večer

Až do úterý by měla být ráno spíše jasná až polojasná obloha, v průběhu dopoledne se začne vytvářet kupovitá oblačnost a nejpozději kolem poledne mohou přijít první bouřky. „V průběhu odpoledne jich bude přibývat, kulminace přijde v druhé polovině odpoledne a na večer. V průběhu večerních hodin se budou zase rozpadat,“ řekl ve Studiu ČT24 Žák. Ve středu podle něj zasáhne Česko studená fronta a přeháněk bude nejvíc.