Vláda musí spojit důvěru s reformami, VV v tom neustoupí

Praha – Věci veřejné budou trvat na tom, aby vláda spojila hlasování o reformních zákonech ve sněmovně s hlasováním o své důvěře. V dnešních Otázkách Václava Moravce to uvedla první místopředsedkyně strany Karolína Peake. Zároveň by ale podle ní Věci veřejné rády zachovaly současnou koalici, vystoupení z vlády považují až za poslední možný krok. Na dnešní jednání koaličních špiček proto jdou s vůlí jednat, nikoliv klást ultimáta.

Výroky svého stranického kolegy Víta Bárty o tom, že VV ve svých požadavcích neustoupí a že konec vlády by mohl přijít do úterý, považuje Peake za zbytečné a nešťastné. Zvlášť před plánovanou schůzkou koalice by se měl podobných vyjádření zdržet. „Vít Bárta dostane ode mě osobně jako od první místopředsedkyně strany zákaz vyjadřovat se v pátek do novin,“ prohlásila Peake, která se celý víkend snaží jeho výroky změkčit.

„Jdeme (na jednání) rozhodně s vůlí jednat, nikoliv klást ultimáta,“ dodala místopředsedkyně VV. Za ultimátum již včera označil Bártovy výroky místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že se Bárta chová jako politický dinosaurus, proti kterým jeho strana tolik bojovala. „Vystoupení VV z vlády považuji až za poslední možný krok, který samozřejmě vždycky ještě je. My jsme ale dostali od naší konference mandát jednat o zachování této vlády, ale zároveň bojovat o takové postavení VV v této vládě, ve kterém budeme moci prosazovat hlavní pilíře našeho programu,“ zdůraznila Peake.

V Kramářově vile se rozhodne o budoucnosti vlády (zdroj: ČT24)

Detailů o tom, co budou VV na koaličním jednání prosazovat, je málo. Nebudou ale prý usilovat o návrat na ministerstvo vnitra, které opustil předseda jejich strany Radek John. Čtyři křesla v kabinetu by ale chtěli dál. „Opravdu bychom rádi ministerstvo s resortem, ve kterém se dá pracovat a ukázat, co jsou schopni ministři Věcí veřejných udělat,“ řekl ČT24 John.

Peake sice dnes slíbila žádná ultimáta, na jednom Věci veřejné ale trvají: vláda podle nich musí mít jistotu, že má důvěru Poslanecké sněmovny. „Dodržení slibu o hlasování o důvěře vládě v souvislosti s reformními zákony určitě vyžadovat budeme,“ řekla v OVM Peake.

Menšinová vláda? Proč ne, říká Svoboda

Hlasy o tom, že by se možná snadněji vládlo bez Věcí veřejných, sílí v řadách nejsilnější koaliční strany – ODS. Možnost vládnout menšinově v dnešních Otázkách Václava Moravce připustil i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Pro mě je obtížné chápat vládu se stranou, která zavádí systém sledování, špěhování, jaký jsem znal minulých padesát let,“ prohlásil. Rozhodně však respektuje jakákoliv rozhodnutí premiéra Petra Nečase (ODS) v této věci.

V názorech na VV se nicméně Svoboda sešel například s poslancem za ČSSD a bývalým premiérem Jiřím Paroubkem. „Myslím, že to má logiku, že by měly Věci veřejné odejít z vlády, aby si vyřešily svoje skandály a taky svoje základní dilema, které jako strana marketingového typu mají, že se vlastně rozhodují teď doleva, nebo teď doprava,“ uvedl. To by podle něj také znamenalo konec reforem, na kterých se současný kabinet odmítá domlouvat s opozicí.

Hlasování o některých vládních reformách má vláda na programu už toto úterý od 14:00 a právě při něm bude VV potřebovat. Prosazení reforem je klíčovým bodem programu Nečasova kabinetu. A i sám premiér už v minulosti uvedl, že je ve hře také možnost spojit je s hlasováním o důvěře vládě.