Česku vládne letní počasí, ale jen do Medarda

Praha – Česko si užívá tropických teplot, které na některých místech lámou rekordy. Letní počasí však vydrží pouze do středy, od čtvrtka se totiž výrazně ochladí, obloha se zatáhne a lidé musí počítat s přeháňkami, bouřkami a místy i s přívalovými dešti a kroupami. Chladnější a proměnlivé počasí bude trvat přes víkend až do začátku příštího týdne.

Od pondělí do středy by mělo byt počasí téměř neměnné. Nejvyšší teploty se udrží mezi 25 až 29 stupni, na horách kolem 20 stupňů. Po všechny tři dny bude obloha polojasná až skoro jasná, odpoledne ale přinese více oblačnosti s bouřkami a přeháňkami. Někdy mohou hrozit i kroupy s větrem, ale až k večeru. Přes den ale bude obloze vévodit slunečné počasí.

Na Medarda, jehož kápě čtyřicet dní kape a který vychází na středu, pranostika tentokrát sedí. Chladnější a deštivější počasí však vydrží jen zhruba pět dní. Čtvrtek už příliš slunečních paprsků nepřinese, bude totiž oblačno až zataženo, občas vytrvaleji zaprší nebo alespoň sprchne. Denní teploty klesnou oproti předchozím dnům o deset stupňů, po velkých vedrech bude mezi 16 a 20 stupni. Od pátku do pondělí bude převážně oblačno a místy přeháňky, později i bouřky. Teploty se nejdřív budou držet na stejné úrovni jako ve čtvrtek, pak se ale začne lehce oteplovat až na 23 stupňů.

Pranostiky vázané k 8. červnu, svátku sv. Medarda:

Medardova kápě, 40 dní kape.

Prší-li na svatého Medarda, prší ještě čtyřicet dní po sobě a zkazí se sena.

Tak jak na svatého Medarda bouří, tak se celý měsíc po tom bouřky souží.

Pláče-li Medard, i ječmen zapláče.

Když prší na Medarda, namokne každá brázda.

Na jakou notu Medard zahraje, na tu se bude celý měsíc tancovat.

Když na Medarda prší, nebudou toho roku houby růst.

Svatý Medard vždy jen dobré víno pije a vodu nechává, ať se, kam chce, lije.

Medard nemá mrazů více, by nezamrzly nám vinice.

Medardovy mrazy vinné révy nepokazí.