Česko propustilo Pákistánce podezřelého z terorismu

Praha - Státní zastupitelství propustilo na svobodu Pákistánce, kterého česká policie koncem dubna zadržela na základě mezinárodního zatykače pro podezření z vraždy a terorismu. Server týdeníku Ekonom dnes informoval, že Pákistán totiž včas nedodal potřebné dokumenty.

Pákistán měl čtyřicet dní na to, aby dodal žádost o vydání zadrženého do země původu a originál mezinárodního zatykače v českém jazyce. Lhůta začala běžet od zadržení muže a vypršela v pondělí. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková webu řekla, že vzhledem k tomu, že Pákistán žádost o vydání do dneška nezaslal, byl muž ráno propuštěn z předběžné vazby. Mluvčí vazební věznice v Ruzyni odmítla informaci podle Ekonoma potvrdit s poukazem na fakt, že informace ke konkrétním vězňům ze zákona nemůže podávat.

Jaký bude další osud podezřelého Pákistánce, není zatím jasné. Muž si v Česku prý zažádal o azyl. Není ale vyloučeno, že české území opustí. Pokud by se totiž zdržoval v Česku a Pákistán zpětně dodal žádost o vydání, mohla by ho policie znovu zatknout, uvedl server.

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta již dřív uvedl, že policie nezjistila, že by zadržený Pákistánec v ČR páchal trestnou činnost spojenou s terorismem. Podle Šlachty zadržený muž s policií nespolupracuje. Vyloučil nicméně, že by Pákistánec připravoval v ČR teroristický útok.

Mezinárodní zatykač podle Šlachty vydává vždy země, na jejímž území podezřelý páchá trestnou činnost. „Nyní je na justičních orgánech Pákistánu, aby dodaly takové penzum materiálů, aby náš soud rozhodl o tom, jestli tato osoba bude vydána,“ řekl počátkem května Šlachta.