Lijáky zvedly řeky v Krkonoších, hasiči čerpali vodu ze sklepů

Praha - Bouřky z tepla provázené lijáky zvedly v noci na dnešek hladiny horních toků Labe a Jizery. Zatímco přes den bouřky přinášely většinou jen krátké intenzivní spršky, večer se pás bouřek zastavil v oblasti Krkonoš a přinesl srážky trvající několik hodin, což se promítlo i ve srážkových úhrnech. Na Labi byl dokonce dosažen první povodňový stupeň. Meteorologové upozorňují, že se budou bouřky vyskytovat ještě dnes a zítra.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu nejvíc srážek napadlo v Krkonoších, kde na Labské boudě naměřili meteorologové 88 litrů srážek na metr čtvereční, což o několik litrů převyšuje průměrný úhrn v Česku za celý červen. V Medvědíně spadlo 77 litrů vody, na vodním díle Labská 72 litrů a Dvoračky naměřily 70 litrů. Na některých místech padaly i kroupy, zaznamenaly je meteorologické stanice v Praze, Jičíně nebo Holešově. 

Plné ruce práce měli během noci hasiči ve Středočeském kraji, kde voda zatopila několik domů a sklepů. V laguně na silnici do Říčan kvůli bouřce uvízla řidička a na silnici v Říčanech se sesunula hlína ze svahu. Nejvíce potíží způsobil déšť a vítr v okresech Praha - východ, Beroun a Příbram. Hasiči kvůli bouřce v noci na dnešek vyjížděli asi v padesáti případech.  

Také na Plzeňsku museli hasiči zasahovat u zaplavených domů a sklepů, nejvíce práce měli s čerpáním vody na Domažlicku. V Sadově na Karlovarsku zase kulový blesk způsobil požár rodinného domu. Díky včasnému zásahu majitele a hasičů se oheň naštěstí dále nerozšířil a plameny poškodily jen část dřevěné konstrukce střechy. Nikdo nebyl zraněn oheň způsobil škodu za asi 30 tisíc korun.   

Kulový blesk prošel střechou, půdou a podlahou do druhého patra domu a zůstala po něm díra zhruba o velikosti průstřelu, která je viditelná po celé cestě blesku domem. Podle mluvčího krajských hasičů v tomto případě příliš nepomůže ani hromosvod, který je účinný především při zásahu klasickým bleskem.