Maturity skončily, pětina studentů asi propadne

Praha - Dnes skončené státní maturity se zatím obešly bez vážnějších problémů, přesto se na ně snesla vlna kritiky kvůli nadměrné byrokracii, utajování i samotným testovým otázkám. Testy a písemky by měly být do 16. června vyhodnoceny. Očekává se, že u maturit propadne pětina studentů, tj. zhruba dvacet tisíc studentů.

Než se státní maturity zavedly, zkoušku z dospělosti muselo opakovat kolem deseti tisíc žáků. „To je dost vysoké číslo, pokud studenti mají problémy, tak možná neměli vůbec do 4. ročníku dojít,“ uvedla předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Spokojený s průběhem nových maturit je ministr školství Josef Dobeš (VV). „Učitelé to velmi dobře zvládají. Teď je potřeba do půlnoci 9. června dostat všechny vyhodnocené protokoly, abychom je mohli zkontrolovat a připravovat vysvědčení. Tam je poslední úzké místo státních maturit,“ řekl Dobeš. V pátek bylo vyhodnoceno 20 procent protokolů, nyní odhaduje, že jich je vyhodnocená asi polovina. „Zatím to funguje nad očekávání dobře, to nikdo nečekal,“ dodal.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Centrální zkoušky ale mají mnoho kritiků z řad pedagogické veřejnosti. „Proč má například sluchově postižený žák, který by měl patrně problémy s poslechovým testem v cizím jazyce, zcela odlišné testy i v ostatních předmětech?“ ptá se třeba maturitní komisařka Yveta Jirovská z pražského Gymnázia Jana Patočky.

Znění testových otázek se nelíbilo ani některým studentům, otázky typu „Byl rabi Löw žid, nebo muslim?“ jim přišly dost lehké a navíc prý neověřovaly znalosti z českého jazyka a literatury. Až 96 procent studentů si přitom vybralo lehčí verzi zkoušek. Testy z češtiny, angličtiny, matematiky a chemie hned po dopsání unikly na internet, centrum pro přípravu maturit Cermat je ale nechce oficiálně zveřejnit, prý kvůli autorským právům.

Navzdory tomu se očekává, že na podzim bude opravné termíny skládat až pětina ročníku. Dobeš oznámil, že chce s vysokými školami pro tyto studenty vyjednat podmíněné přijetí. Podle současného harmonogramu by totiž neúspěšní maturanti měli skládat opravné zkoušky na konci září a maturitní vysvědčení dostat v říjnu. To už však na některých školách začne akademický rok, a studenti by tak měli na rok dveře na univerzitu zavřené.

„Termíny přijímacích zkoušek a počátku semestrů při studiu vysoké školy jsou přeci dlouhodobě známy, nevidím proto důvod, proč k těmto skutečnostem nebylo přihlédnuto již při přípravě státních maturit,“ zlobí se senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Dobešovu nápadu není nakloněna například ani Univerzita Palackého v Olomouci, podle kancléře UP Rostislava Hladkého nemá podmíněné přijetí oporu v zákoně a univerzita navíc nemá zájem čekat na výsledky opravných termínů maturit.

Maturity se připravují 14 let, přišly celkem na 680 milionů korun. V prvním roce se jich účastnilo téměř 99 000 studentů.

Výsledky profilové části státních maturit
Zdroj: ČT24/Cermat