Dobeš zvažuje, že v pondělí odvolá šéfa CERMATu Zeleného

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) zvažuje, že v pondělí odvolá ředitele ministerského centra pro přípravu maturit CERMAT Pavla Zeleného. Informaci deníku Právo dnes zveřejnil server Novinky.cz. Dobeš Právu řekl, že Zelený ve čtvrtečním rozhovoru v pořadu České televize Hyde Park lhal, když prohlásil, že ministerstvo odmítá zveřejnění maturitních testů. Dosud se proti zveřejnění testů stavěl CERMAT s tím, že maturity nelze zveřejnit kvůli autorským právům.

„Ředitel Zelený ve čtvrtek v pořadu ČT řekl, že on nemá problém zveřejnit maturitní testy, že tento problém má ministerstvo. To je naprosto nehorázná lež a já v tuto chvíli zcela vážně uvažuji, že Zeleného odvolám za tuto mystifikaci národa,“ uvedl Dobeš.

CERMAT dosud argumentoval tím, že maturity nelze zveřejnit kvůli autorským právům. Podle expertů se však chtěl vyhnout diskuzi o kvalitě testů, proti nimž se po skončení maturit zvedla vlna kritiky. Testy z češtiny a angličtiny zveřejnil web spolku Eduin, na internetu se objevily také testy matematiky a chemie. CERMAT požadoval, aby Eduin test z webu odstranil. Zelený minulý týden řekl, že zvažují podání trestního oznámení.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Eduin ale test z češtiny odmítl ze svého webu stáhnout. „Zpracování testů bylo placeno z veřejných peněz, a je tedy logické, že by měla mít veřejnost možnost posoudit kvalitu odvedené práce,“ reagoval Tomáš Feřtek z Eduin.

Pod otevřený dopis adresovaný ministrovi se stížnostmi na nejednoznačnost a nesmyslnost otázek se do dnešního dne podepsalo již 8 500 lidí, vedle studentů dokument podepisují také rodiče, pedagogové a psychologové. Dobeš však kritiku odmítl.