Češi jsou přesvědčeni o zkorumpovanosti politiků, sami uplácí lékaře

Praha – 70 procent Čechů je přesvědčeno o tom, že korupce je jedním z největších problémů současnosti – dokonce ještě větší než nezaměstnanost nebo zdražování. Nejvíce se uplácí v politických stranách, na úřadech a ministerstvech. Běžní občané pak chodí s úplatkem nejčastěji k lékaři. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu společnosti Ipsos Tambor pro fórum Zlaté koruny, na kterém se bude v úterý diskutovat právě o otázkách korupce.

Fórum, kterého se zúčastní premiér Petr Nečas i přední čeští ekonomové jako například Jan Švejnar i zahraniční hosté, můžete sledovat v úterý od 9.30 on-line na zpravodajském webu ČT24. Více informací o diskutujících osobnostech čtěte v článku Drtí korupce českou ekonomiku? Odpoví Fórum Zlaté koruny.

Úplatky zdravotnickému personálu mívají nejčastěji formu dárku, uvedlo to 57 procent dotázaných. 9 procent dává lékařům a sestrám peníze. Úplatky běžných občanů v dalších oblastech života jsou již méně rozšířené. Například jen asi 4 procenta dotázaných odpověděla, že dali úplatek policistovi.

V Česku nicméně podle výsledků průzkumu bují především institucionální korupce. Dle čtvrtiny obyvatel se s ní nejčastěji můžeme setkat v politických stranách a na úřadech. Korupce bují také na ministerstvech, naopak nejméně v bankovním sektoru. Drtivá většina – 92 procent dotázaných – je přesvědčená o tom, že se aktéři korupčního jednání vzájemně podporují a spolupracují.

Zprávy o korupci máme většinou jen z doslechu

Češi mají o korupci spíše zprostředkované povědomí. Vlastní zkušenost s korupcí v posledním roce v průzkumu pro Zlatou korunu připustila jen desetina respondentů. 3 procenta lidí přiznala poskytnutí úplatku. Naopak více než dvě pětiny lidí slyšely o korupci ve svém okolí.

Pokud vám téma korupce není lhostejné, můžete se zapojit do diskuse o ní na fóru Zlaté koruny postřednictvím Facebooku Zlaté koruny.

V případě, že některé části fóra nestihnete sledovat on-line, můžete si záznamy pustit z archivu, který bude umístěn na webových stránkách Zlaté koruny.

Boj proti korupci? Zatím se moc neujal, ale má smysl

84 procent Čechů soudí, že vláda nemá skutečný zájem postihovat korupční chování. Nicméně i přesto jsou více než dvě třetiny populace toho názoru, že boj proti korupci má smysl. K omezení korupce v ČR by podle průzkumu nejvíce přispěla systémová změna. Zpřísnit by se měly také tresty za uplácení. Více než čtyři pětiny respondentů soudí, že zastupitelé a úředníci by měli mít zodpovědnost za špatná rozhodnutí při hospodaření s veřejným majetkem.