Fotíš? Zaplatíš

Praha – Vyfotit si na dovolené historickou budovu nebo sochu v parku není samozřejmostí. V některých destinacích hrozí pokuta, nebo dokonce vězení. Každá země má totiž odlišné vnímání autorských práv. S problémy se potýkají často i čeští turisté, kteří netuší, že například v Itálii by bez povolení neměli fotit všechno, co je považováno za národní dědictví, v Tunisku nádraží a letiště, v Chorvatsku vojenské objekty a nudapláže a v Egyptě železniční uzly a mosty.

Každá země má jiné zákony na ochranu svých památek. Některé mají i velmi přísné tresty. Problém může nastat i na notoricky známých místech. Například majitelé budovy Evropského parlamentu obesílají bloggery s výzvou, aby fotky smazali nebo se domluvili na licenci. Francie zase brání fotografování Eiffelovky v noci. „Nasvícením dochází ke vzniku nového autorského práva,“ vysvětluje advokátka Jiřina Svojanovská.

Pokud autor díla žije, je nutné jeho povolení. Pokud je mrtvý méně než 70 let, musí souhlasit dědicové. Což vede k absurdní situaci – ve vlastním zájmu pátrat po historii každého místa. Mnohé země jsou nekompromisní. „Konfliktů je v sezoně mnoho, některé dokonce musí řešit ambasády,“ potvrzuje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Česká republika je benevolentnější. Výjimkou je Karlův most, pořízení jeho fotografie stojí až čtvrt milionu korun. A to nejen, když se jedná o komerční fotografii. Sta tisíce může stát i rodinný snímek, který udělá profesionál. „Pokud člověk přijde se stativem a se světly, tak je to zvláštní užívání Karlova mostu, jde totiž o památku první kategorie,“ upozorňuje Jiří Veselý, radní pro oblast dopravy MČ Praha 1. Focení „z ruky“ je zdarma. Pokud turista ale použije stativ, musí mít povolení a za jeden den zaplatit tisíc korun.