Vládní koalice nevydrží, řekl Gazdík studentům

Praha - Na jasnou otázku jasná odpověď. „Domníváte se, že tato vláda do konce řádného volebního období vydrží?“ Tato otázka zazněla v rámci veřejné debaty s představiteli vládních koaličních stran s názvem „Inventura demokracie: rok poté“. Jediný, kdo pohotově zareagoval, byl šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík: „Ne.“ Svůj názor opírá o nevyzpytatelnost nejmenší vládní strany Věcí veřejných (VV). Právě Lence Andrýsové, zastupující na diskusi hlas VV, dělala tato otázka potíže. Ona sama by si prý trvání koalice přála, jednoznačnou odpověď za Věci veřejné však nedala. Jasné ano na druhé straně přišlo z ODS, jelikož podle Zbyňka Stanjury, nového předsedy poslaneckého klubu, neexistují mezi stranami programové neshody. Opozice, kterou zastupoval Stanislav Křeček, se obává, že koalice vydrží.

Debata začala několikaminutovým sestřihem videí, kde Radek John, Karel Schwarzenberg i Petr Nečas slibovali, že se zasadí o řešení čtyř důležitých témat - veřejné zakázky a lobbing, imunitu zákonodárců, otázku legislativních přílepků a nezávislost mediálních rad a NKÚ. „Imunita je nesmyslná. Domluveno, máme to odškrtnutý,“ zněly rok staré Johnovy sliby ohledně omezení poslanecké imunity. Imunitou však poslanci disponují dodnes, a to i přesto, že má vládní koalice v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu 118 hlasů.

Křeček: Jen těžko se mění zaběhnuté věci

„Lobbing zatím nevyšel, pokus o omezení imunity zákonodárců nevyšel, zatím ani jeden přílepek sněmovnou neprošel, členové mediálních rad jsou skutečně odborníci,“ bilancoval šéf poslanců TOP 09 Gazdík. Zbyněk Stanjura dal neomezení poslanecké imunity za vinu sociálním demokratům, kteří se podle jeho slov vymlouvají. Stanislav Křeček (ČSSD) argumentoval tím, že se těžko mění zaběhnuté věci. „A pokud jde o přílepky, dámy a pánové, tomu přikládáte zbytečný význam. To nemá žádný význam. Blbý může být přílepek a blbý může být i zákon. Jestli je to přílepek nebo samotný zákon, na tom opravdu nezáleží,“ míní Křeček. Stanislav Křeček dokonce popírá, že by přílepky způsobovaly jakoukoli nepřehlednost právních norem pro běžné občany.

Zbyněk Stanjura na akci veřejně přislíbil podat další návrh na omezení imunity ještě letos v září. Podle jeho slov by se tento návrh mohl stát zákonem v březnu příštího roku, a to již včetně přehlasování oranžového Senátu.

Veřejná debata se konala ve studentském klubu K4 v Celetné ulici, přesně rok a 11 dnů ode dne, kdy se volební místnosti uzavřely a občané České republiky s napětím očekávali volební výsledky. Za celou nepříliš dlouhou historii samostatné České republiky se tyto volby zdály něčím jiné. Voliči hojně využili možnosti preferenčních hlasů, tedy tzv. kroužkování, a po zveřejnění volebních výsledků a odstoupení několika nepříliš oblíbených politiků se mohlo zdát, že nastala malá česká „politická revoluce“. Nové strany, noví poslanci, ministři i premiér s sebou nesli naději, že v lidech, kteří na politickou kulturu již dávno rezignovali, opět vzbudí zájem o politiku.