Rozsudek za vraždu po 17 letech - díky analýze DNA

Ústí nad Labem – Krajský soud v Ústí nad Labem poslal Jiřího Kutnera za vraždu na 13 let do vězení. Případ se stal už v roce 1994, kriminalistům se však tehdy nepodařilo vraha dopadnout. Loni ovšem provedli testy DNA z krevních stop uložených v kriminalistickém ústavu a našli shodu. Kutner už si totiž odpykává 23letý trest za vraždu své babičky, proto byly jeho vzorky v databázi.

Podle soudních znalců je možnost Kutnerovy nápravy velmi obtížná, soudce ale nemohl uložit doživotní trest. Dnešní 13letý verdikt je prý nejpřísnější možný – i s předchozím trestem tak Kutner stráví za mřížemi ještě zhruba 25 let. Sám odsouzený vinu popírá a ponechal si lhůtu pro odvolání, stejně jako státní zástupce. Pokud by nakonec byl rozsudek uznán pravomocným, tak si bude muž do roku 2022 odpykávat trest za vraždu babičky a pak mu začne běžet dnes uložený 13letý trest. Jeden ze synů zavražděné si po vynesení verdiktu pochvaloval, že soud našel cestu, jak udělit trest takový, aby odsouzený strávil ve vězení ještě 25 let.

Podle kriminalistů Kutner v roce 1994 uškrtil 55letou ženu punčochou v jejím bytě v centru města. Z bytu měl prý ukrást i hi-fi věž, což se ovšem podle soudu nepodařilo prokázat. V roce 1999 pak v Litvínově uškrtil ručníkem svoji babičku a z bytu si odnesl důchod, asi tři tisíce korun. Muž byl i v minulosti několikrát trestán.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Během soudního líčení Kutner odmítal vypovídat, tvrdil pouze, že vraždu nespáchal. Podle soudu ale stopy prokazují, že v bytě byl, a podařilo se prokázat, že zavražděnou znal. Soudce René Příhoda v odůvodnění uvedl, že je tato vražda navíc velmi podobná vraždě babičky, za kterou je muž ve vězení. Obě ženy byly uškrceny a obě měly zakrytou hlavu tričkem.