Odborům vláda sebere finanční výhody, tvrdí Bendl

Praha – Kabinet Petra Nečase chystá v budoucnu zrušení finančních výhod pro odborové organizace, stejně tak by jim měl stát přestat přispívat desítky milionů korun ze státního rozpočtu. V pořadu Interview to řekl předseda středočeských občanských demokratů a poslanec Petr Bendl a nepřímo naznačil, že takové kroky by se měly objevit již v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Podle jeho slov odboráři minimálně tuší, že do budoucna mají přijít o některé dosavadní výjimky, a to je také jedním z důvodů jejich současného bití na poplach.

„Plán ODS je minimum výjimek v daňovém systému a já věřím, že je to i plán ministra financí,“ odpověděl Bendl na přímou otázku, zda jde o plán Miroslava Kalouska, nebo občanských demokratů. Mezi finančními výhodami, o které by měly v budoucnu odborové organizace přijít, jmenoval dosavadní praxi nezdaněných odborářských příspěvků, také možnost plátce odečíst si příspěvky z daňového základu, nebo to, že odborářský majetek nemusí být pronajímán za cenu v místě obvyklou. „To jsou věci, které musí do budoucna zmizet,“ uvedl Bendl. Podle něj takové kroky vláda chystá v rámci úsporných opatření a odboráři to vědí.

„Ať už napáchá tato stávka jakékoli škody, jsem přesvědčen, že má skončit financování odborů ze státního rozpočtu a doufám, že ministr financí nepředloží Parlamentu rozpočet, ve kterém by byly nějaké finanční prostředky pro odbory,“ prohlásil Bendl v Interview. Podle jeho slov dostávají odbory z rozpočtu desítky milionů korun a čerpají finance z EU. „Pokud chtějí páchat škody na státním majetku… a přinutit stát vynakládat další prostředky, není podle mého názoru vůbec důvod, aby dostávaly korunu, stejně jako není důvod, aby měly řadu daňových výhod,“ prohlásil předseda středočeské ODS.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
ŠIROKOÚHLÝ
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK