Novela počítá s růstem mzdy nekvalifikovaných učitelů

Praha – Učitelům, kteří učí na jiném stupni, než pro který mají vzdělání, by mohl stoupnout plat. Počítá s tím novela zákona o pedagogických pracovnících, kterou dnes v prvním čtení projednala Poslanecká sněmovna. Předloha nyní poputuje do školského výboru.

Cílem novely je narovnat platové podmínky pro takzvané kvalifikované a nekvalifikované učitele. Zatímco kvalifikovaným se od ledna zvýšil plat, nekvalifikovaným se mzdy nezvýšily. „Jednoduše řečeno, pokud absolventka zaměřená na první stupeň nesežene práci ve škole a jde učit do mateřské školy, je považovaná za nekvalifikovanou. Stejně jako učitel angličtiny pro druhý stupeň, který učí více než 12 hodin angličtinu na prvním stupni,“ uvedla autorka návrhu Vlasta Bohdalová (ČSSD).

Pokud bude tato novela schválena, budou již absolventi magisterských programů považováni za kvalifikované, i když budou pracovat na jiném stupni vzdělávání. „Připravujeme zákon, kde řešíme i další problematiku pedagogických pracovníků, a prostupnost v tom máme také zakotvenou. Proto nevidím jako problém podpořit tento zákon,“ uvedl ministr školství Josef Dobeš (VV).

Učitelé mateřských, základních a středních škol dostali pro tento rok 2,1 miliardy korun navíc. Nástupní plat kvalifikovaných pedagogů se zvýšil na 20 tisíc korun, například učitelka mateřské školy si tak mohla polepšit o 8 tisíc korun.