Aktivisté Greenpeace demonstrovali za razantnější snížení emisí

Praha - Aktivisté Greenpeace dnes před ministerstvem životního prostředí požadovali, aby ministr Tomáš Chalupa (ODS) prosazoval snížení evropských emisí o třetinu. Podle Greenpeace by měl Chalupa s požadavkem 30 procent snížení místo dvaceti pro rok 2020 vystoupit na jednání ministrů životního prostředí. Organizace Greenpeace uvedla, že v Evropě navýšení podporují Německo, Velká Británie, Španělsko, Dánsko, Portugalsko, Řecko a Švédsko.

Ambiciózní plán třiceti procent může podle Greenpeace zvýšit nejen možnosti, jak zabránit nebezpečným změnám klimatu, ale zároveň bude stimulovat evropskou ekonomiku. „Letošní rok je pro EU rozhodující. Evropa se nachází na křižovatce: Může vykročit směrem ke konkurenceschopné moderní ekonomice a energetice, nebo se vřadí mezi méně rozvinuté a postupně stále více zaostávající země,“ sdělila koordinátorka klimatické kampaně Lenka Pipková.

Objem emisí skleníkových plynů, které například v roce 2009 vypustilo do ovzduší 27 států Evropské unie, se proti předchozímu roku snížil o 7,1 procenta, oznámila Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Zřejmě to bylo kvůli hospodářské krizi.

V EU se nyní debatuje o plánu snížit do devíti let emise nikoliv o 20, ale o 30 procent, pokud s tím státy budou souhlasit. Evropská komise to zdůvodňuje tím, že náklady na větší snížení by nebyly o moc vyšší než původně očekávané výdaje na snížení dvacetiprocentní.