Vojáky v Afghánistánu ochrání rušička min

Praha - Ministerstvo obrany pořídí vojákům do Afghánistánu vozidlo s rušičkou dálkově odpalovaných výbušnin. Systém za zhruba 80 milionů zvýší jejich bezpečnost. Podle informací ministerstva bude takzvaný mobilní průzkumně rušící systém namontován do obrněného vozidla Iveco. Systém by měl zaručit, že vojáci budou mít několikanásobně zvýšenou schopnost zjišťování hrozeb napadení protivníkem elektronicky odpalovanými improvizovanými výbušnými zařízeními.

Právě improvizovaná výbušná zařízení jsou jednou z největších hrozeb pro vojáky působící v Afghánistánu. Na konci května po výbuchu podobného nástražného systému zahynul český voják a jeho afghánský tlumočník. Další dva vojáci byli zraněni. Rušička dálkového odpalování výbušnin má podle ministerstva obrany zaručit několikanásobně vyšší úroveň ochrany vojáků.

Kromě zvýšení ochrany vojáků je dalším důvodem pořízení vozidla vybaveného rušičkou potřeba zvýšit schopnost spolupráce českých vojáků s ozbrojenými silami států NATO a bojovými uskupeními vytvářenými v rámci EU.

Zařízení podle ministerstva navrhli čeští vojáci na základě jejich dosavadních zkušeností s ochranou vlastních životů v Afghánistánu. Obrana zadala veřejnou zakázku na realizaci projektu firmě Vojenský opravárenský podnik Šternberk, která podstatnou část své činnosti vykonává ve prospěch silového ministerstva.