John chce o víkendu jednat s odboráři o reformách

Praha - Předseda VV Radek John se chce ještě před pondělním jednáním tripartity setkat s odborářským šéfem Jaroslavem Zavadilem. Chtějí spolu jednat mimo jiné o sociálních dopadech reforem. VV se podle Johna snaží, aby byly sociálně citlivé. S předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů se chtěl sejít již ve čtvrtek, Zavadil ale musel jet na jednání odborových organizací. Nyní se s velkou pravděpodobností sejdou o víkendu.

„Se zástupci odborů jednáme o tom, aby reformy byly sociálně citlivé,“ uvedl John. Jeho strana si zakládá na tom, že je „nejlevicovější“ ze všech třech vládních stran. O daňové reformě a části reformy zdravotnické by kabinet s odbory a zaměstnavateli měl jednat v pondělí odpoledne na tripartitě. VV se s odbory shodují například na tom, že má být napřed vyřešen problém úniků financí ze zdravotnického systému prostřednictvím předražených nákupů či korupce, a teprve poté je možné plně reformovat zdravotnictví. Na řadě bodů se prý strana shodne i v dalších částech vládních reforem, k nimž mají odbory připomínky, dodal John.

Předáci ČMKOS se dnes radí, jak by měli o reformách dál jednat s vládou. Odboroví lídři se už dřív nechali slyšet, že jim kosmetické změny vládních reforem stačit nebudou. Na dnešním zasedání šéfové odborů také zhodnotí okolnosti a dopady čtvrteční stávky, která v zemi zastavila na celý den vlaky a v Praze metro, v metropoli a dalších městech pak omezila provoz hromadné dopravy. Odboráři tvrdí, že kdyby vláda nebrala ohledy na jejich názory, mohly by po stávce následovat další nátlakové akce.

John, Sobotka a Kalousek o situaci po stávce (zdroj: ČT24)
Průvod stávkujících odborářů
Zdroj: ČT24