Dva mladíci mají jít za vraždu seniora na 15 a 19 let do vězení

Hradec Králové – Krajský soud v Hradci Králové potrestal dvojici mužů za loňskou vraždu seniora v jeho domě v Chrasti na Chrudimsku. Devatenáctiletý Tomáš Pešta od soudu odešel s trestem 15 let vězení, čtyřicetiletý Julius Žiga si ve vězení odpyká 19 let. Pešta se k činu doznal, Žiga svůj podíl na vraždě odmítl. Rozsudek zatím není pravomocný, oba se na místě odvolali a státní zástupce si lhůtu ponechal.

Předseda senátu hradeckého soudu Petr Mráka při vynášení rozsudku uvedl, že muži poškozeného zavraždili zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Seniora prý napadli v úmyslu zakrýt jiný trestný čin. „Je nepochybné, že obžalovaní šli do domu krást a poté co je přistihl, ho ztloukli do bezvědomí a poté jej usmrtili,“ řekl Mráka. Podle soudu se jednalo o brutální útok na starého muže. 

Soud dnes odmítl námitky obhájců obžalovaných. Například obhájce Julia Žigy požadoval v závěrečném návrhu zproštění obžaloby. Upozornil, že na místě činu se nenašly žádné stopy a existuje pouze výpověď Tomáše Pešty, která jeho klienta usvědčuje. Pešta u soudu odmítl vypovídat, uvedl pouze, že činu moc lituje. „Nemělo se to stát,“ doplnil. Naopak Žiga vypovídal, uvedl, že netuší, proč ho Pešta označil za spolupachatele. „Vůbec nevím, kdo poškozeného zabil,“ řekl.  

Podle obžaloby se oba muži loni v srpnu vydali do domu v Chrasti krást, majitel je ale vyrušil. Žiga ho pak podle spisu srazil na zem, kde ho prý obžalovaní bili a kopali. Senior se však po krátkém bezvědomí probral, a proto Pešta podal Žigovi kuchyňský nůž, kterým muže usmrtil. „Pešta a Žiga při prohledávání domku odcizili přesně nezjištěné množství šperků, hodinky a deset tisíc korun v hotovosti,“ stojí v obžalobě.