Heger: Firmy mají platit za povinné prohlídky zaměstnanců

Praha - Zdravotní péče se v budoucnu zřejmě prodraží nejen lidem, ale také firmám. Reforma navrhuje, aby zaměstnancům platily všechny povinné prohlídky, jak je obvyklé v cizině. Reakce se různí. Některé společnosti jsou proti, jiné připouštějí, že jim stejně nezbyde, než se přizpůsobit. Plán vyřadit z pojištění všechny zdravotní prohlídky zaměstnanců má podporu celé koalice. Vláda chce prosadit návrh ministra zdravotnictví na podzim. Platit by měl začít od začátku příštího roku.

Horníci, hutníci, učitelé nebo železničáři. Za ně i za další pracovníky z rizikovějších povolání už nebudou povinné preventivní prohlídky platit pojišťovny, ale sami zaměstnavatelé. Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce díky tomu pojišťovnám ušetřit přes 100 milionů ročně. „Je to samozřejmě věc, která zdražuje práci, ale je to tak zvykem ve všech zemích,“ prohlásil Heger.

Českým firmám se ale Hegerův návrh nelíbí. Tvrdí, že když jim stát nařizuje povinné prohlídky pro zaměstnance, měl by se na jejich placení také podílet. „Jestliže už na podnikatele začátkem ledna dopadl týden nemocenské navíc, jedná se o obrovské dopady na náklady. Zhorší se podnikatelské prostředí,“ řekl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Jedna prohlídka stojí zhruba tisíc korun. Toho, že by si museli platit zaměstnanci vyšetření sami, se ale prý zatím bát nemusí. Například jen za preventivní prohlídky pro zaměstnance českých drah ušetří zdravotní pojišťovny přes 30 milionů ročně. Dráhy zatím slibují, že budou platit prohlídky ze svého. „Prohlídky jsou stanoveny vyhláškami státu, takže je asi budeme muset vynaložit v tomto případě a budeme muset ušetřit,“ podotkl Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah.

Odběr krve
Zdroj: ČT24/ÚVN