Studenti dostali maturitní vysvědčení, začne vlna odvolávání

Praha - Studenti posledních ročníků středních škol dnes dostávali maturitní vysvědčení a nově i protokol s výsledky státní maturity v procentech. Někteří se přitom své výsledky dozvěděli až při slavnostním předávání, téměř pětina studentů propadla. Dnešním dnem také začne vlna odvolávání, neúspěšní si totiž mohou požádat o přezkum výsledků. Do pěti dnů se musí také přihlásit k podzimnímu opravnému termínu.

Na výsledky maturit si zatím nikdo nestěžoval. Nebude se tak nejspíš opakovat situace z loňské podzimní maturitní generálky, kdy dostalo špatný protokol 13 000 studentů.

Kromě klasického maturitního vysvědčení letos studenti poprvé dostali i takzvaný protokol o výsledcích společné části maturitní zkoušky žáka. Na něm je uvedeno, zda student skládal lehčí, nebo těžší verzi daného předmětu státní maturity, u každého jsou také rozepsány výsledky z testu, písemné práce a ústního zkoušení. Všechny části státní maturity jsou ohodnoceny jednak známkou, jednak procentní úspěšností. Student se také dozví, jak si v daném předmětu stojí v rámci celého ročníku maturantů v ČR.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Nyní ale zřejmě začne vlna odvolání proti výsledkům maturit. „Pokud žák zjistí chybu v hodnocení didaktického testu, má právo podat žádost o přezkoumání výsledku ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy do pěti dnů od obdržení výsledků. V případě ústní zkoušky a písemné práce pak žádost adresuje příslušnému krajskému úřadu a musí ji odeslat do osmi dnů od obdržení výsledků,“ informovalo centrum pro přípravu maturit CERMAT.

Podle předsedkyně školského výboru v Poslanecké sněmovně Anny Putnové (TOP 09) přitom dostaly státní maturity mnoho studentů do nezáviděníhodné situace, kdy nemají ani maturitní vysvědčení, ani výuční list. Je to prý selhání systému.