Petici proti cenzuře na internetu podepsalo přes deset tisíc lidí

Praha – Proti plánu na regulaci hazardu se na internetu zvedl odpor veřejnosti, jeho součástí je totiž i faktická cenzura internetu. Petici proti návrhu podepsalo za tři dny už deset tisíc lidí, uvedli to dnes na brífinku zástupci České pirátské strany. Petici chtějí zástupci strany předat v úterý poslancům a senátorům, kteří se jí musí zabývat, neboť počet podpisů přesáhl deset tisíc. Novela, o které budou zítra hlasovat poslanci ve třetím čtení obsahuje i dodatek, podle kterého mají poskytovatelé internetového připojení blokovat přístup na stránky loterijních firem, které nemají licenci ministerstva financí, včetně stránek, které obsahují reklamu na tyto weby. Dodatek do novely prosadil posanec Jan Farský (TOP 09). A právě to byl podle odpůrců znamenalo cenzuru internetu. Poskytovateům připojení by hrozila pokuta až deset milionů korun.

„Pan poslanec Farský vůbec nepřemýšlel o tom, co technická realizace může znamenat,“ uvedl místopředseda pirátské strany Mikuláš Ferjenčík. Podle předsedy strany Ivana Bartoše je možné, že internetová komunita zablokuje stránky Poslanecké sněmovny, a nevyloučil ani, že by stoupenci internetu bez cenzury vyšli do ulic. Upozornil, že reklamu na sázení obsahuje i nejpopulárnější sociální síť Facebook. „Pokud někdo bude chtít zablokovat internet, tak internet zablokuje jeho,“ varoval místopředseda strany Martin Brož.

Pirátská strana je podle něj připravena použít veškeré dostupné právní kroky, pokud bude přílepek schválený. Od správní žaloby, přes stížnost Ústavnímu soudu, až po žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva.

Operátoři se bouří

A novela se kvůli „cenzurnímu přílepku“ nelíbí ani poskytovatelům internetového připojení: „Z textu uvedeného návrhu je zřejmé, že cílem není ani tak zvýšení dohledu nad obsahem internetových stránek, ale spíše omezení poskytování loterijních služeb v ČR pouze na ty subjekty, které mají příslušné povolení vydané Ministerstvem financí ČR. Zásadním nedostatkem je přenášení zodpovědnosti za rozlišení legálního či nelegálního na provozovatele,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Podle mluvčího O2 Martina Žabky není novela právně i reálně neproveditelná. „Není zřejmé, kdo všechno a za jakých podmínek by měl čemu bránit. Jak by měl kdokoli zjišťovat, zda inzerent náhodou neporušuje zákon a suplovat tak úlohu státních orgánů,“ dodal s tím, že návrh také vůbec neřeší úhradu nákladů na speciální technologii, které by bylo pro současnou kontrolu všech uživatelů internetu v reálném čase zapotřebí.

Přijetí opatření na kontrolu stránek, na které se uživatelé připojují, by podle mluvčího UPC Františka Maliny vyšlo na desítky milionů korun. „Doposud jsme se o to, jaké stránky zákazníci našeho internetu navštěvují, zásadně nezajímali,“ dodal.

Zatím ale není jasné, v jaké podobě nakonec poslanci novelu loterijního zákona schválí, na stole totiž mají hned několik pozměňovacích návrhů. Poté novelu ještě dostane Senát a pak prezident republiky. Václav Klaus přitom již jednou novelu loterijního zákona vetoval, a to loni v červnu, kdy sněmovna už jeho veto neměla možnost přehlasovat.