Gajdáček: Pojišťovny se budou proti přesunu peněz bránit

Praha - Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny jsou připraveny se bránit, pokud budou muset vydat část přebytků ze svých účtů. Přišly by totiž o pět miliard korun, které chtěly dát na zdravotní péči o své pojištěnce. Řekl to dnes prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. S přesunem peněz počítá novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou dnes projednává tripartita. V úterý by ji měla schvalovat sněmovna.

Svaz zdravotních pojišťoven má podle Gajdáčka dva právní posudky - jeden od svazových právníků a jeden od nezávislé právní kanceláře. „Oba potvrzují, že v právním státě retroaktivita není přípustná,“ řekl.

Zdravotnictví bude v příštím roce chybět přinejmenším 10,6 miliardy korun. Velké potíže by mohla mít Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která nemá již žádné rezervy. Zaměstnanecké pojišťovny rezervy ale mají, proto chce ministr zdravotnictví Leoš Heger část peněz přesunout na konta VZP.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Pokud normu schválí sněmovna a Senát a podepíše ji prezident republiky, napadneme ústavnost tohoto přesunu. Musíme počkat, až bude dokončen legislativní proces, abychom nepodali stížnost na něco, co by třeba nakonec ani neplatilo.“

Ministr přiznává, že transakce není zcela právně čistá, není ovšem podle něj protiústavní. Zdravotní pojišťovny podle Gajdáčka nezpochybňují právo ministerstva iniciovat změnu přerozdělení vybraného pojistného, nemůže podle něj ale vstupovat do už uzavřeného účetního období a měnit pravidla zpětně. „To je špatně, v té době byly nějaké podmínky a my jsme v dobré víře konali a šetřili a teď za to máme být biti a to se nám nelíbí,“ shrnul.

Pojišťovny by proti změně mohly sice i pak protestovat, ale nebyl by důvod napadat ústavnost, protože by znaly změněné podmínky předem. Podle Gajdáčka mají pojišťovny velkou šanci uspět. Uvedl jako příklad rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil zpětné zdanění stavebního spoření. „Ve zdravotním pojištění si to ještě nikdo netroufnul, tady příklad nemám,“ řekl.

Zaměstnanecké pojišťovny mají přijít o třetinu zůstatků

Heger chce vzít zaměstnaneckým pojišťovnám třetinu zůstatků. Z pěti miliard by polovinu získala přerozdělením VZP, polovina by se rozdělila znovu mezi zaměstnanecké pojišťovny. Zůstatky na účtech jsou podle výročních zpráv za rok 2010 celkem 15 miliard. Do přerozdělení by podle novely šly v lednu 2012. Zhruba polovina pojišťoven by tuto transakci „zaplatila“, každá 650 až 850 milionů korun.