Lessy: Pokud selhala policie, řešení bude nekompromisní

Praha – Jestliže došlo v případě sledování telefonních výpisů známých osobností k jakémukoliv selhání Policie ČR a jednotlivých kontrolních mechanismů, dojde k nekompromisnímu řešení, a to jak na úrovni personální, tak i kázeňské. Přislíbil to policejní prezident Petr Lessy v pořadu ČT Události, komentáře. Doufá přitom, že se jedná o ojedinělý případ. Policista Marian Hudec disponoval telefonními výpisy lidí kolem prezidenta Václava Klause, předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a dalších třiceti osob. Na čí popud Hudec pracoval, zatím není známo.

„Je to pro mě zcela šokující informace,“ řekl Lessy, který se do této chvíle domníval, že kontrolní mechanismy a způsob, jakým jsou vyžadovány, možné zneužití naprosto minimalizují. Vyšetřování se prý nyní nachází v natolik rané fázi, že by ho jakýkoliv komentář mohl zmařit. „Důvěřuji Inspekci Policie České republiky, ta v současné chvíli provádí trestní řízení. I státní zástupce si vymanil informační embargo na tuto kauzu,“ podotkl Lessy.

Ministr vnitra Jan Kubice vyjádřil obavy, že se jedná zatím pouze o špičku ledovce. Lessy se ale domnívá, že celkově není systém nastaven špatně. „Problém nastává především ve chvíli, kdy je vytvořen imaginární spis a od začátku do konce se jedná o falzum,“ míní policejní prezident.

Rozhovor s Petrem Lessym (zdroj: ČT24)

Petr Lessy, policejní prezident:

„Domnívám se, že k pochybení ze strany policisty došlo, v jakém rozsahu to bude, to je předmětem vyšetřování.“

Dokumentace ve spise odevzdaná soudci by měla být podle Lessyho natolik dostačující, aby odůvodnila závěr pro nařízení úkonu. „Do situace navíc vstupuje ještě státní zástupce, kdy dokumentace putuje k soudci přes něj,“ podotkl. Možnosti soudce ověřovat čísla, která nejsou spárována se jmény, jsou ale podle Lessyho omezené.