Hegerova reforma - statisícové pokuty za porušení práv pacientů

Praha - Statisícové pokuty budou od příštího ledna hrozit nemocnicím i soukromým lékařům za porušování práv pacientů. Dnes jim to prochází prakticky beztrestně. Změnu přináší velká reforma ministra zdravotnictví a už ve středu ji bude schvalovat vláda. Leoš Heger hodlá navíc vše opřít o zákon, do kterého budou novinky vetknuty.

Vláda bude projednávat tři reformní zákony o zdravotních službách, které jí ve středu předloží ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Tři normy o službách zahrnují zákon o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě. Platit by měly od ledna příštího roku.

Nevidomí pacienti díky tomu začnou mít v nemocnicích právo na vodicího psa, věřícím lidem budou muset nemocnice zajistit kněze a všichni pacienti budou mít právo na to, aby se jim doktor vždy představil, podrobně vysvětlil průběh léčby a předem řekl, kolik budou připlácet. Velká reforma zdravotnictví počítá s jasně vymezenými právy a vysokými pokutami za jejich nedodržování. 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Až statisícovou pokutu tak bude moci dostat fakultní nemocnice za to, že pozve k operaci i přes nesouhlas pacienta mediky, nebo za to, že nepustí k nemocnému na návštěvu rodinu. Až 300 tisíc korun bude muset zaplatit lékař, který odmítne ošetřit akutního pacienta. Pokuta půl milionu bude hrozit, pokud se pacient nebude smět podívat do své karty, a dokonce milionovou pokutu může dostat lékař, pokud poruší mlčenlivost. 

Už jen fakt samotných pokut může podle pacientských organizací zlepšit přístup lékařů i zdravotních sester k nemocným. „Sankce budou mít hlavně preventivní účinek, aby se konečně začaly měnit poměry v nemocnicích,“ říká předsedkyně pacientské organizace Koalice pro zdraví Jana Petrenková. 

Doktoři se naopak obávají, že pacienti budou možnost sankcí zneužívat. „Na jedné straně pacienti budou platit jak mourovatí, na druhé straně jim dáme šanci zchladit si žáhu na lékařích,“ komentuje to Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Reforma zdravotnictví počítá i s tím, že záchranka bude muset přijet k pacientovi do 20 minut od zavolání. Dnes má sice přijet dokonce do 15 minut, jenže ve čtvrtině českých obcí se tato doba nedodržuje. Ministerstvo sice chce zvýšit počet stanovišť záchranky, jenže i poté zbude hlavně na horách a v pohraničí hodně míst, kam se sanitka nedostane ani za 20 minut.

Vláda zatím stihla schválit z Hegerovy reformy malou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Zvyšuje platbu za den v nemocnici z 60 na 100 korun a ruší zákaz připlácení na nadstandard. Lidé si mají platit léky do 50 korun a podpůrné léky, za recept dají 30 korun, nyní je dávají za každou položku na receptu. Novela by měla platit od podzimu. Prošla už sněmovnou a čeká ji projednání v Senátu. Opozice už dala vědět, že ji vrátí do sněmovny, proces schvalování se tak přinejmenším pozdrží. ČSSD uvažuje, že se kvůli rozdělení péče obrátí na Ústavní soud, pokud bude návrh definitivně schválen.

Pokuty za nedodržování práv pacientů
Zdroj: ČT24