Koaliční jednání opět skončilo patem

Praha - Ani na nedělním jednání v Kramářově vile se koaličním politikům nepodařilo nalézt shodu na dodatku koaliční smlouvy. Řešili ekonomiku, především výhrady Věcí veřejných k návrhu rozpočtu na příští rok, jak ho připravil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Nejmenší vládní straně se nelíbí například seškrtání rozpočtu školství, TOP 09 ale ustoupit odmítla. K personálním změnám ve vládě se dnes vyjednavači nedostali. Věci veřejné alespoň prosadily, že hazard bude zdaněný od příštího roku.

„Z našeho pohledu je v tuto chvíli zpochybněna původní koaliční smlouva, nikoliv dodatek jako takový. Byla řada bodů, na kterých jsme se v tom dodatku domluvili, nicméně se ukázalo, že ministerstvo financí a koalice zpochybňuje původní koaliční smlouvu co do rozpočtů jednotlivých resortů,“ prohlásila předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake. Neformální lídr VV Vít Bárta novinářům po jednání K9 řekl, že TOP 09 odmítla o některých programových bodech jednat. Věci veřejné to považují za konec jednání.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) koaliční dohoda platí a vyjednavači ODS jsou připraveni podepsat to, co bylo dohodnuto. „Jednání považujeme za uzavřené. Strana Věci veřejné nemá jasný program a nahrazuje to nejrůznějšími požadavky, aniž by to byl jeden ucelený celek,“ řekl po jednání předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s tím, že jeho strana bude dodržovat koaliční dohodu.

„Pokračování nekonečných jednání, kdy jsou požadavky pořád měněny a posunovány, nemá příliš význam.“

Věci veřejné podle svých vyjednavačů nepřesvědčily partnery o tom, že učitelé mají dostat přidáno v příštím roce čtyři miliardy korun, jak bylo dohodnuto. „Jednali jsme o programových bodech a nedohodli jsme se na garanci, že učitelé dostanou přidáno čtyři miliardy, jak bylo v koaliční smlouvě, a na garanci, že na Státní fond dopravní infrastruktury bude 14 miliard korun, jak bylo v koaliční smlouvě. V tomto bodě TOP 09 řekla, že jednání přerušuje,“ prohlásil po schůzce předseda VV Radek John.

Nejmenší vládní strana před dvěma týdny smlouvu podmínečně vypověděla. Nejzazší termín pro změnu jejího stanoviska je 30. červen. V případě neshody je nejmenší vládní strana připravená současný koaliční projekt opustit.

K9 se ke sporným otázkám sešla už ve středu. Po devíti hodinách zůstalo nevyřešených několik bodů, které si Věci veřejné chtěly ještě projednat se spolustraníky. „Nedohodli jsme se na třech okruzích. Personálie, shoda není kolem hazardu a některých daňových věcí. Otázku priorit budeme řešit v neděli,“ potvrdil předseda VV Radek John.

ODS ani TOP 09 se nechtějí svých ministerských křesel vzdát

Výsledkem dnešní schůzky měl být dodatek koaliční smlouvy. Po něm volají právě Věci veřejné a chtějí si v něm potvrdit programové priority a hlavně ujasnit obsazení resortů. Straně přísluší 4 vládní křesla a premiér jí proto už několikrát nabídl post místopředsedy kabinetu a šéfa legislativní rady. VV ale trvají na 4 ministerstvech. ODS ani TOP 09 jim žádné uvolnit nechtějí. „Já za TOP 09 a Starosty jsem zatím nezaznamenal žádné vážné výtky na práci našich ministrů. Žádného našeho ministra nemáme důvod odvolávat či měnit za jakéhokoliv jiného,“ potvrdil Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové).