Expremiéři Fischer i Zeman jsou pro změny volebního systému

Praha - Vláda premiéra Petra Nečase by měla zlepšit komunikaci s veřejností. Myslí si to bývalý premiér Jan Fischer, který byl dnes hostem pořadu Otázky Václava Moravce. Podle Fischera se po roce vládnutí ukazují programové odlišnosti mezi členy koalice, a kabinet se tak kvůli sporům nevěnuje důkladnému představování a vysvětlování reforem. Podle Miloše Zemana stojí za vládními potížemi nedostatečná odbornost ministrů. Oba expremiéři se shodují na tom, že krizi by mohla vyřešit úprava volebního systému. Zeman by si třeba představoval, že by byla zavedena volební povinnost.

Bývalí předsedové českých vlád Jan Fischer a Miloš Zeman, kteří byli dnes hostem Otázek Václava Moravce, se dívají na současné dění na české politické scéně se skepsí. Fischer neustálé třenice ve vládní koalici okomentoval: „Za tou stoosmnáctkou pohodlné většiny, která se zdála jako nesnesitelná lehkost politického bytí, se skrývaly programové odlišnosti a nízká schopnost vzájemně komunikovat.“

A expremiérovi vadí navíc i to, že vázne komunikace vlády s veřejností. „Reformy bolí, jinak to nejsou reformy. Reformy jsou prostě bolestivé, nejsou zdarma a někdo je nositelem jejich důsledků. A my (politici) jim je musíme umět vysvětlit, ale musíme s nimi také vést nějaký rozumný dialog,“ řekl. 

Velké riziko vidí Fischer v tom, že je v současné situaci ohrožen sociální smír v zemi: „Dvacet let, ať už to byla vláda pravá a levá, úřednická, vždycky měla tedenci zachovat tady to, čemu říkáme sociální smír. Já mám pocit, že se blížíme už někam ke hraně, abychom o tuto devízu nepřišli.“

Miloš Zeman v pořadu označil nynější vládu za nekompetentní. Vadí mu především, že většina ministrů nezná dostatečně svůj resort. A z toho podle něj plynou problémy s vysvětlováním reforem. „Ministr, který nerozumí svému vlastnímu rezortu, nemůže veřejnosti vysvětlovat něco, o čem sám nemá ani ponětí,“ prohlásil Zeman. 

Zeman: Je nutné rozšířit práva občanů a zúžit práva politiků

Expremiér Zeman navrhuje, že současné problémy na české politické scéně by mohly vyřešit změny ve volebním zákoně. „Já vidím řešení v takové změně volebního zákona, která by rozšířila práva občanů a tím zúžila práva politiků, respektive politických stran,“ myslí si. 

Navrhl proto tři body. Nejprve zajistit, aby voliči i v parlamentních volbách, tak jako je tomu v těch komunálních, měli možnost vybírat z kandidátek více politických stran současně. „Když si uvědomíte, že dnes je na stranických kandidátkách pořadí volitelnosti určeno stranickými sekretariáty a voliči do toho preferenčními hlasy mohou jen velmi omezeně zasáhnout, tak řešení je snížit limit těchto preferenčních hlasů tak, aby voliči mohli toto pořadí přeskládat,“ říká Zeman. Zároveň by si představoval, aby se zvýšil počet volebních krajů tak, aby si lidé mohli vybírat z osobností, které znají. „Aby byly kraje malé, aby tam kandidoval malý počet osob a aby se lidé mohli s těmi lidmi skutečně seznámit,“ přiblížil Zeman. 

Třetím Zemanovým nápadem pak je zavést volební povinnost. „Vysoká neúčast (ve volbách) kolem 40 procent vede k tomu, že lidé sice nadávají v  hospodě, ale když se jich zeptáte: 'Šli jste k volbám, měli jste možnost něco ovlivnit,' tak řeknou: 'K volbám jsme nešli, protože se domníváme, že to ovlivnit nejde.'“ 

Fischerovi se ale návrh zavedení volební povinnosti nelíbil, avšak změnám ve volebním systému se prý nebrání, nemá ale tak přesné představy jako Zeman. „Debata o volebním systému je na stole,“ připustil nicméně Fischer. „Já bych si dovedl představit posílení většinových prvků, protože dlouhodobě ten ryzí systém poměrného zastoupení je skutečně pro demokracii umrtvující,“ dodal.