Speciální útvar pomůže při vyšetřování korupce

Praha - Velká novela zákona o státním zastupitelství bude do konce roku. V Otázkách Václava Moravce to řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Součástí novely bude i zavedení speciálního protikorupčního útvaru při státním zastupitelství. Podobný útvar by uvítala i policie. Podle jejího šéfa Petra Lessyho by se tím zlepšilo vyšetřování závažných korupčních kauz.

„Občané musí mít důvěru v to, že když ohlásí korupci, bude následovat vyšetřování. Musíme zavést institut, který bude podporovat oznamovatele korupce zevnitř úřadů a podniků,“ řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Zeman by uvítal zřízení protikorupčního speciálu při státním zastupitelství. S tímto speciálním útvarem by měla lépe spolupracovat policie.

Útvar by měl být podle Zemana na státním zastupitelství nezávislý. V jeho čele by stál náměstek, který by ovšem nesměl dostávat pokyny od nejvyššího státního zástupce. Kromě korupce by měl vyšetřovat trestné činy úředních osob, trestné činy ohrožující finanční zájmy Evropské unie, pletichy při insolvenčním a konkurzním řízení a trestné činy při veřejných zakázkách.

Výsledky práce protikorupční policie kritizuje i policejní prezident Petr Lessy, který s myšlenkou založení speciálního protikorupčního útvaru státního zastupitelství souhlasí. „U policie už takto specializovaný útvar existuje – útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Specializovanou část státního zastupitelství, která by šetřila tyto případy, bychom velmi přivítali,“ uvedl Lessy. Spolupráce policie a protikorupčního útvaru na státním zastupitelství by podle něj usnadnila vyšetřování složitých korupčních případů a pomohla by předejít řadě komplikací. Ty se v poslední době projevily například při vyšetřování kauz Čunek a Drobil.

V roce 2010 bylo kvůli korupci stíháno 135 osob, 116 z nich bylo obžalováno a pouze 54 odsouzeno. V posledních sedmi letech došlo v české republice zhruba k pětinovým poklesům počtů stíhaných, obžalovaných i odsouzených osob z trestných činů přijímání úplatků, podplácení či nepřímého úplatkářství. Organizace Trasparency International považuje tento stav za alarmující a přičítá ho mimo jiné i nefungujícímu systému státních zastupitelství.

Lessy: Policista při zisku výpisů hovorů obešel veškeré kontroly

Policista, který dokázal získat výpisy telefonních hovorů řady vlivných lidí, podle policejního prezidenta Petra Lessyho dokázal obejít „veškeré kontrolní mechanismy“, které mají podobné situaci zabránit. Lessy také připustil, že špatně mohl pracovat i některý z prvků kontroly. Potvrdil tak páteční slova ministra vnitra Jana Kubiceho, který podobný závěr uvedl po schůzce s prezidentem Václavem Klausem.

„Ten případ je velmi netypický i tím způsobem, jak byl uskutečňován,“ připustil dnes policejní prezident. Policista z Varnsdorfu je nyní podezřelý z toho, že neoprávněně sledoval výpisy telefonních hovorů různých lidí včetně některých vlivných soudců, úředníků, novinářů a lobbistů. Byli mezi nimi také kancléř prezidenta Václava Klause Jiří Weigl a jeho tajemník Ladislav Jakl. Sledování se týkalo i předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského i několika novinářů. Prezident v pondělí označil případ za skandální a neuvěřitelný.

Lessy nechtěl hovořit o podrobnostech kauzy s tím, že věc vyšetřuje policejní inspekce. Zdůraznil, že „problém nastává, jestliže z policisty se stane zločinec“. Inspekce podle něj v případu hledá i možné spolupachatele. „My kontrolujeme, zda všichni plnili závazný pokyn policejního prezidenta,“ vysvětlil Lessy. Od počátku června je totiž součástí několikastupňového systému kontrol a povolování zisku výpisů hovorů i státní zástupce.

Byli to právě pracovníci policejní inspekce, kteří na policistovy podezřelé aktivity při hloubkové prověrce přišli. Podle vyšetřovací verze policista pracoval na zakázku a nechával si posílat i výpisy dalších lidí, například novinářů, lobbistů či vedení bezpečnostní agentury. Aby se k nim dostal, zfalšoval podpisy svého nadřízeného. Kdo si u policisty získání informací zadal, se vyšetřuje.

  • Pavel Drobil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2195/219457.jpg
  • Policiejní prezident Petr Lessy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2671/267027.jpg