Dálniční pirát Lacina nastoupil svůj vězeňský trest

Praha - Luboš Lacina, který loni v březnu vytlačil z dálnice D1 pomaleji jedoucí řidičku, už je ve vězení. Informaci dnes České televizi potvrdila mluvčí Vězeňské služby. Podle soudu nešlo o nehodu, ale o úmyslný čin, kdy Lacina použil svůj vůz jako zbraň. Ten svou vinu celou dobu popíral. Silniční pirát si svůj pětiletý trest odsedí v Břeclavi v nejmírnějším typu věznice s dohledem.

Soud uložil muži trest na samé spodní hranici trestní sazby, hrozilo mu až dvanáctileté vězení. Navíc si ho má odpykat v nejmírnějším typu věznice, protože dosud nebyl souzen. „Není to trest nepřiměřeně přísný a už vůbec ne exemplární,“ uvedl soudce Martin Zelenka v reakci na tvrzení obhajoby, že prvoinstanční rozhodnutí bylo ovlivněno mediální štvanicí. „Odsouzení v tomto typu se mohou volně pohybovat v rámci vymezeného prostoru, mohou chodit pracovat na vnější nestřežené pracoviště, a co se týká vycházek, tak v rámci kázeňských odměn mohou jednou za dva týdny opustit věznici,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Nehoda se stala loni 22. března na 24. kilometru dálnice ve směru na Prahu a zaznamenala ji dálniční kamera. Šestadvacetiletá žena v mazdě tam předjížděla kamion. Řidič vozu Škoda Superb, který ji dojel, se ji snažil blikáním a troubením donutit, aby mu uvolnila cestu. Když řidička předjíždění dokončila a zařadila se do pruhu před kamion, Lacina do ní bočně najel a vytlačil ji z dálnice. Mazda vylétla do pole, několikrát se přetočila přes střechu a narazila do stromu. Muž to viděl a následně i přivolal pomoc.