Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 zřejmě soudila opilá

Praha – Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 Dagmar Křišťanová je podezřelá, že v pátek soudila opilá. Dechovou zkoušku odmítla, několik svědků ji ale usvědčilo, že pod vlivem alkoholu byla. Její nadřízení už proto chystají potrestání. Ministerstvo spravedlnosti podá kárnou žalobu, soudkyně tak může přijít i o talár. Ke svému chování se dosud nevyjádřila. Nově ale musí před každým jednáním podstoupit kontrolu, zda je střízlivá. Pod tímto dozorem bude až do doby, než se rozhodne o kárných žalobách, což může trvat i půl roku.

Jednašedesátiletá Křišťanová měla rozhodovat případ osmileté dívky, která se po srážce se snowboardistou vážně zranila. Podle svědků ale měla skleněné oči, špatně artikulovala a z ničeho nic prohlásila, že by od dítěte chtěla čestné prohlášení, které obvykle dávají jen dospělí. Advokát proto hned po jednání vše oznámil vedení soudu. Soudkyně ale dechovou zkoušku odmítla. Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Michael Květ označil celý případ za naprosto skandální: „Bude nutno z toho vyvodit důsledky.“

Michael Květ:

„Požití alkoholu bylo zřejmé na základě provedeného rozhovoru se soudkyní, kdy bylo evidentní, že alkohol musela požít.“

Reportáž Kamily Štichové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Podle žalobce a účastníka pátečního řízení Vladimíra Kočíře má přitom soudkyně problémy s pitím dlouhodobě. „To, že vás soudí opilý soudce, je velký průšvih, protože kde je potom ústavní právo na spravedlivý proces,“ řekl ČT. Vedení soudu sice tvrdí, že o dlouhodobějších problémech s alkoholem neví, přiznává ale, že stížností na práci soudkyně eviduje mnohem víc než u jiných soudců.

O konkrétním trestu se teprve rozhodne

Ministerstvo spravedlnosti už rozhodlo, že podá na soudkyni kárnou žalobu. O konkrétním trestu se teprve bude rozhodovat. „V extrémních případech může jít až o zbavení mandátu, respektive soudkyně může přijít až o funkci soudce,“ uvedl ministr Jiří Pospíšil (ODS).