ÚS dal ženě novou šanci na odškodnění za vraždu její dcery

Brno - Ústavní soud (ÚS) dal Robertě Kučerové novou šanci na odškodnění za brutální vraždu její dcery. Nárok musí znovu projednat Vrchní soud v Praze. ÚS zrušil předchozí nepříznivý verdikt kvůli porušení práva na soudní ochranu a spravedlivý proces. Osmadvacetiletou oběť nechal v únoru 1999 zavraždit majitel činžovního domu Zdeněk Bruthans. Jemu, zprostředkovateli a vykonavateli vraždy za to soudy uložily patnáctileté tresty. Bruthans je už na svobodě. Náhradu nemajetkové újmy v penězích ale matka oběti zatím nezískala.

Z nálezu, který přednesla soudkyně Vlasta Formánková, vyplývá, že vrchní soud by nyní měl Kučerové vyhovět. Nelze ale předjímat, jak vysokou náhradu přizná. Kučerová požaduje celkem 4,9 milionu korun. Pokud vrchní soud Kučerové nevyhoví, je Kučerové advokátka připravená případ znovu dovést k Nejvyššímu nebo Ústavnímu soudu.

Soudy dosud označovaly nárok Kučerové na náhradu újmy za promlčený. Podle Ústavního soudu je ale námitka promlčení v daném případě v rozporu s dobrými mravy a Městský i Vrchní soud v Praze k případu přistoupily zcela formalisticky a nevzaly v úvahu všechny okolnosti.

Telefonát Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)

Ústavní soud zdůraznil, že v době, kdy Kučerová žalobu podala, se právo na náhradu nemajetkové újmy podle tehdy platné právní úpravy nepromlčovalo. Změnil to až později velký senát Nejvyššího soudu, když označil právo na náhradu nemajetkové újmy v penězích za majetkové právo, které se promlčuje.

Zavražděná mladá žena bydlela v domě, který Bruthans vlastnil. Byt chtěl využít jiným způsobem a nabídl ženě výměnu. Žena to však po konzultaci s matkou odmítla. Bruthans si poté u svého zaměstnance Martina Reže objednal za 150.000 korun její vraždu. Rež si na čin zjednal Pavla Kapouna, který dívku v únoru 1999 ubodal loveckým nožem. Kučerová chce od Bruthanse 4,8 milionu korun. Od Reže žádá 100.000 korun. S Kapounem se už vypořádala mimosoudně.

Matka chce strůjce vraždy citelně zasáhnout

Vražda se stala v roce 1999. V roce 2001 si strůjci vraždy vyslechli patnáctileté tresty. Kučerová svůj nárok začala uplatňovat až v roce 2006. Promlčecí lhůta přitom činila tři roky. Kučerová se vždy hájila tím, že dříve svůj nárok uplatnit nemohla, protože byla nemocná. Vražda dcery ji hluboce zasáhla, byla v péči psychiatrů.

Náhradu újmy v penězích žádá Kučerová proto, aby strůjce vraždy citelně zasáhla. Podle advokátky se Kučerová domnívá, že trest nebyl pro Bruthanse dostatečný. Ten po propuštění z vězení považuje případ za uzavřený, zatímco Kučerová dále žije ve smutku. Pocity matky spojené se smrtí dcery označila advokátka za celoživotní utrpení.