Policie zavřela pražský Amsterdam shop, drogy prý byly v suvenýrech

Praha – Kriminalisté zavřeli Amsterdam shop v Seifertově ulici na Praze 3, jeho zákazníci totiž na sociálních sítích uváděli, že prodávané zboží má podobné účinky jako marihuana nebo pervitin. Policie teď prověřuje, zda prodejci nedistribuovali drogy v reklamních předmětech. Po uzavření prodejny zajistili kriminalisté stovky suvenýrů, které odeslali na expertizu.

„V tuto chvíli policisté prošetřují celý případ pro podezření z trestného činu šíření toxikomanie proti neznámému pachateli,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Zatímco budou kriminalisté čekat na výsledky expertizy, tak může obchod znovu otevřít. Podle Hulana s tím policisté počítají a pokud bude otevřen, tak budou opakovaně zajišťovat reklamní předměty.

Pětadvacetiletého majitele prodejen Amsterdam shop a internetových stránek, které prodávaly syntetické drogy, zadržela policie koncem dubna. Poláka obvinila z šíření toxikomanie, za což mu hrozí až pětileté vězení. Zároveň prohledla sídlo firmy v Ostravě a některé obchody, například v Olomouci. Následně udělala razii v Českém Těšíně na Karvinsku.   

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Kamenné obchody nabízející syntetické drogy ve formě suvenýrů začaly v Česku vznikat na začátku letošního roku. Prodejny se sem přesunuly z Polska, kde proti nim loni v říjnu tamní policisté radikálně zasáhli. 

Čeští zákonodárci však později schválili novelu zákona o návykových látkách, která tyto narkotika doplnila do seznamů omamných a psychotropních látek. Většina obchodů, které v Česku syntetické drogy prodávaly jako údajné suvenýry, se proto zavřela. Někde se je však stále pokoušejí nabízet.