Škárka: Věci veřejné z vlády odejít nechtějí

Praha - Poslanec Jaroslav Škárka kategoricky odmítá, že by se nechal uplácet. Padesát pět tisíc, jež dostával měsíčně, prý nebyly úplatkem a většinu utratil za chod strany Věci veřejné (VV). Zároveň peníze i zdanil. Bývalému předsedovi VV ovšem už tehdy bylo podezřelé, že obnos dostává v obálkách. Škárka se nyní považuje za pravého nositele programu Věcí veřejných, i když už ve sněmovně za stranu neusedá. VV podle něj porušovaly koaliční smlouvu, z vlády ale ani teď odejít nechtějí.

Policie chce po poslancích, aby jí vydali Víta Bártu i Jaroslava Škárku. Ten měl dostávat úplatky. Život se Škárkovi změnil 3. dubna. Týdeník Respekt tehdy zveřejnil rozhovor, ve kterém Škárka tvrdil, že dostává peníze za loajalitu.

Škárka považuje své postoje k uplácení ze strany Víta Bárty za konzistentní. „Já jsem dříve žádný úplatek nepřijal. Jediné, co jsem přijal, bylo 170 tisíc, které jsem následně odevzdal na policii, a to bylo možné vnímat jako úplatek,“ konstatoval poslanec.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Dostal přitom za úkol vystoupit proti vlastním lidem v Plzeňském kraji, případně zrušit buňku Věcí veřejných. „Měl jsem prosazovat zájem pana Bárty,“ podotkl Škárka.

Padesát pět tisíc korun měsíčně, jež opravdu dostával od října loňského roku, šly prý na výdaje spojené s funkcí výkonného místopředsedy. „Používal jsem peníze v souladu s funkcí, mám k tomu paragony,“ řekl Škárka.

Peníze od Vysloužila a Babáka, správců pokladny Věcí veřejných, posléze zdanil. Žádnou smlouvu ovšem Škárka neuzavřel a obnos dostával v obálce. Z pětapadesáti tisíc podle svých slov utratil pro stranu většinu.

Jaroslav Škárka, poslanec:

„Peníze v obálce mi připadaly divné, proto jsem o tom začal veřejně hovořit.“

Poslanec Škárka: Jsem nositelem programu VV

Škárka nadále prosazuje program Věcí veřejných – bojuje proti korupci i netransparentnímu financování. „Nositelem programu VV jsem nyní víc já než sama strana Věci veřejné,“ míní poslanec.

Současná vláda podle Škárkových slov promarnila svou šanci být dobrou pravicovou vládou, a to hlavně kvůli VV kladoucím nové a nové požadavky. Koaliční smlouvu přitom porušovaly.

Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí
Zdroj: ČT24