Hudec špehoval i novináře z Práva

Praha - Varnsdorfský policista Marian Hudec špehoval i novináře Jiřího Ovčáčka z deníku Právo. Hudec získával údaje o předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetském, spolupracovnících Václava Klause a jiných vlivných lidech. Prostřednictvím výpisů o provozu jejich mobilů dokázal zjistit nejen s kým a kdy telefonovali, ale rovněž, kde se nacházeli. Ministerstvo spravedlnosti v souvislosti s kauzou prověřuje dalších dvacet podezřelých případů.

Hudec, který začal vyvíjet nekalou aktivitu v roce 2009, si vyžádal záznam telekomunikačního provozu redaktorova mobilního telefonu. Ten kvůli tomu půjde vypovídat na Inspekci Policie ČR, která ho již kontaktovala.

Policista získal výpisy na základě nepravdivého tvrzení, že telefonní čísla souvisejí s vyšetřováním obchodu s bílým masem na severu Čech. Údaje Hudcovi umožňovaly zjistit podrobné informace ze života novináře – kam chodí, kde jezdí nebo kde jí.

Highlight s Jiřím Ovčáčkem (zdroj: ČT24)

Jiří Ovčáček, novinář:

„Věnoval jsem se i problematice vzniku nové strany Miloše Zemana. Dělal jsem také rozhovory s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem a podnikal jsem s politiky zahraniční cesty. Do kontaktu jsem tedy přišel s mnoha lidmi.“

Hudec se od října 2009 zajímal o zhruba třicet lidí. Klíčovou otázkou je, kdo byl objednavatelem špiclování. Stopy míří do politiky a byznysu. Redaktor Práva Ovčáček se v období jeho špehování věnoval především dění v ČSSD a byl často terčem kritiky tehdejšího předsedy strany Jiřího Paroubka.