Prázdniny jsou tu. Dálnice čeká nápor řidičů

Praha - Dnes se ve školách rozdává vysvědčení a školákům začínají prázdniny. Řada lidí vyrazí na dovolenou nebo alespoň na prodloužený víkend. Počínaje dneškem tak výrazně zhoustne provoz nejen na českých, ale i evropských dálnicích. Auta zaplní hlavní tahy k mořím. Čeští policisté proto posílí na silnicích hlídky a také varují - právě během prázdninových cest řidiči častěji bourají v protisměru nebo kvůli únavě. Na dlouhou cestu by se lidé také neměli vydávat v pátek.

Vedle Čechů a Slováků začínají prázdniny školákům v části Německa, ve Francii, Belgii, Nizozemsku, Švýcarsku a třech rakouských spolkových zemích. Každoroční „stěhování národů“ k moři připraví nelítostný zátěžový test evropským dálnicím. Dá se očekávat, že ani letos mnohé z nich nápor neunesou a rodiny dovolenkářů se budou na jih posouvat šnečím tempem. Značné dopravní problémy čeká hlavně Rakousko, které na cestě k Jadranu často projíždějí Češi, Němci či Poláci. Německo očekává kvůli četným opravám silnic jednu z nejhorších „zácpových“ sezon takřka v průběhu celého léta. Proudy motorizovaných turistů se nakonec spojí na hlavních severo-jižních dálničních tazích v Rakousku a v Itálii, potažmo ve Slovinsku a nakonec na chorvatské jadranské magistrále.

Kritická místa na rakouských dálnicích jsou známa. Kromě bezprostředního okolí Vídně je to tradičně Západní dálnice A1 od okraje Vídně po Sankt Pölten, Jižní dálnice A2 od Vídně po Baden, a Východní dálnice od Vídně téměř až k maďarské hranici. Vytížená bude i Innská dálnice A12 od německé hranice po Innsbruck, na ni navazující Brennerská dálnice A13 přes stejnojmenný průsmyk do Itálie, zejména v oblasti mýtnice Schönberg.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Šéf dopravní policie Leoš Tržil apeluje na řidiče, aby v prvé řadě dodržovali bezpečnou vzdálenost. „Nepřeceňovat svoje síly, nejezdit dlouhé etapy, dávat si přestávky,“ dodává vládní zmocněnec pro bezpečnost provozu a někdejší několikanásobný přemožitel Dakaru Karel Loprais. BESIP také nasazuje nové spoty, které mají řidiče varovat. Zabíjet může nejen porušení předpisů, ale často i stres, načerpaný spolu se zpožděním v nečekané koloně. Když už v koloně uvíznete, je dobré čas od času z auta vystoupit, protáhnout se, mít dostatek pití a v optimálním případě i pár litrů paliva navíc.

V létě vyjíždí řada svátečních řidičů a řidičů, kteří nejsou zvyklí jezdit dlouhé vzdálenosti, varuje policie. Lidé se musí připravit na to, že se o prázdninách mění struktura provozu - jezdí více osobních aut a motorkářů, doprava se přesouvá do turistických oblastí, plnější jsou i dálnice. Mezi další rizika patří cyklisté a děti. Nemalou měrou se na stresujících situacích podílí velký počet uzavírek kvůli opravám silnic nebo kvůli pořádání sportovních a kulturních akcí.

Policie proto nabádá každého, kdo se chystá na dovolenou, aby si předem důkladně nastudoval trasu včetně alternativ, dělal při cestě dostatek zastávek, věnoval pozornost dopravním informacím a hlavně nespěchal.

Nejhorší nápor na evropských dálnicích se ale očekává koncem července, kdy bude mít prázdniny lidnaté Severní Porýní-Vestfálsko, Bavorsko či Bádensko-Württembersko.