Česko dočasně uzavře konzulát na Ukrajině

Praha - Česká republika uzavře v pátek až do odvolání vízový úsek generálního konzulátu v Doněcku. Česká diplomacie na svém webu tvrdí, že ji k tomu Ukrajina donutila, neboť blokuje práci úřadu. Praha například již čtyři měsíce marně čeká na povolení příjezdu nového generálního konzula, což komplikuje práci i dalších pracovníků. Ukrajinci tak budou muset žádosti o krátkodobá a dlouhodobá víza vyřizovat na velvyslanectví v Kyjevě. Podle ukrajinského ministerstva zahraničí ale byla kandidatura konzula již schválena a ukončení procedury jeho jmenování je prý teď na české straně.

Není jasné, zda průtahy v Doněcku nesouvisí s ochlazením česko-ukrajinských vztahů. To nastalo po udělení azylu v Česku bývalému ukrajinskému ministrovi hospodářství Bohdanu Danylyšynovi. Konzulát se nyní uzavře, protože český úřad v Doněcku nemůže zpracovávat žádosti o vízum. „K tomuto technickému kroku přistoupilo ministerstvo zahraničních věcí ČR v důsledku dlouhodobé nečinnosti ukrajinské strany při administrativním zajištění chodu úřadu. Dnes ohlášená opatření mají technický charakter a budou zrušena, jakmile ukrajinská strana umožní normální výkon vízové praxe na všech úřadech,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Vološyn podle agentury Interfax-Ukrajina uvedl, že návrh české strany na generálního konzula je už schválen a ukončení procedury jmenování je výsadním právem české strany. Dále zdůraznil, že mezi Ukrajinou a Českem není žádný diplomatický konflikt, Kyjev považuje Prahu za svého mimořádně důležitého partnera a přítele v Evropské unii a chce s ním konstruktivně rozvíjet partnerské vztahy. Práci generálního konzula v Doněcku označil za důležitý prvek rozšiřování přístupu občanů Ukrajiny k získání víz do zemí Schengenu. Ukrajina bude podle Vološyna dělat vše pro to, aby generální konzulát ČR pracoval maximálně úspěšně.

Ministerstvo čeká na ukrajinské dokumenty několik měsíců

Podle ČR ale do Doněcka zatím nemůže vedle generálního konzula přijet také jiný diplomat, další pracovník čeká od 7. června na vyřízení nového identifikačního průkazu, který je základním dokumentem umožňujícím jeho pobyt a výkon práce v Ukrajině. Ministerstvo konstatovalo, že na ukrajinské identifikační dokumenty či registraci k pobytu bezvýsledně čeká již řadu týdnů až měsíců celkem jedenáct pracovníků všech tří českých zastupitelských úřadů v Ukrajině. Z toho sedm z nich jsou pracovníci přímo zpracovávající žádosti o víza.

Česká diplomacie na problém opakovaně upozornila, naposledy to bylo 21. června. Praha varovala, že v případě nečinnosti ukrajinské strany bude „donucena učinit další opatření, jež budou mít dopad na rychlost a kvantitu zpracování vízových žádostí“.