Řidiči si snadno spletou směr na 158 dálničních nájezdech

Praha – Na českých dálnicích a rychlostních silnicích je 158 špatně označených nájezdů. Dalších 168 nedostatků v označení našli policisté i na jiných částech silnic, například na odpočívadlech. Kontrolu nařídil šéf dopravní policie Leoš Tržil, kvůli čím dál častější jízdě řidičů v protisměru. Nejvíce nedostatků našla policie ve Středočeském kraji, ale bez chyb nejsou ani ostatní regiony.

Šéf dopravních policistů Leoš Tržil České televizi řekl, že jde o chybějící zákazy vjezdu, zákazy k odbočení doleva či příkazy k objíždění. „Navíc řada značek je zakrytá zelení, případně i reklamními zařízeními,“ doplnil. Další chyby našla policie i u značení na připojeních na dálnice a silnice, například na vjezdech na odpočívadla. Celkově tak napočítala 326 nedostatků. Podle ředitele Tržila jde o překvapivě vysoké číslo. „Očekával jsem, že budou závady zjištěny v desítkách,“ přiznal.

Policisté se zaměřovali zejména na to, jestli jsou dopravní značení na vjezdech úplná, jak jsou srozumitelná a zda vedou ke správnému nasměrování řidiče do dopravních proudů dálnice či rychlostní silnice.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

„Pokud řidič úmyslně nevjede do protisměru, tak toto může být příčina, kdy řidič ztratí orientaci a dostane se do protisměru na směrově dělenou komunikaci,“ uvedl Tržil. Špatně označeno je 52 nájezdů na dálnice a dalších 106 na rychlostní silnice.

A počet řidičů, kteří na dálnicích a rychlostních silnicích ohrožovali ostatní šoféry jízdou v protisměru, stoupá. Situace je vážná na celém území, podle policistů nejsou chyby ve značení jen na dálnicích a rychlostních silnicích.

Nejhůře je na tom Středočeský a Jihomoravský kraj, které však mají dálniční síť nejhustší. Například na rychlostní silnici R4, která dnes vede od Prahy k Příbrami, jsou hned tři kritické nájezdy. U Brna jsou zase hned dva nájezdy na dálnici D1, které jsou podle policistů nebezpečné. „Řidiči vjíždejí přímo do jízdního pruhu dálnice,“ upřesnil Jindřich Rybka, vedoucí jihomoravských dopravních policistů. Policie už o chybách informovala správce silnic, na řadě míst se vzápětí objevily alespoň přenosné dopravní značky.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Jakuba Ptačinského budou umět do budoucna mýtné brány zaznamenat protisměrný pohyb a předají informaci i do informačního centra. Na některých nájezdech i složitějších kruhových objezdech by se tak měly objevit značky varující řidiče před vozidlem, které jede v protisměru.

Kontrolu odstartoval případ třiatřicetiletého Švýcara, který na konci května pod vlivem drog ohrožoval desítky lidí rychlou jízdou v protisměru po silnici R10 mezi Turnovem a Prahou. Policie muže zadržela až v Praze - Kbelích, ujel asi 70 kilometrů. Při jízdě v protisměru způsobil asi pět dopravních nehod, při kterých havarovalo asi deset vozidel. Souhrou náhod nebyl nikdo vážně zraněn.