Soud přiznal odškodné i prarodičům mrtvé dívky, nemocnice zaplatí 1,9 milionu

Praha – Nemocnice Na Bulovce musí definitivně zaplatit odškodnění ve výši 1,9 milionu korun za smrt 17leté dívky, rozhodl tak Vrchní soud v Praze. Podle Lidových novin je verdikt průlomový, protože soud přiznal odškodné ve výši 400 tisíc i prarodičům dívky. Ta se v nemocnici dlouhodobě léčila v roce 2006, zdravotní sestra jí ale omylem do infuze přimíchala smrtelnou dávku chloridu draselného. Sestra už byla nepravomocně odsouzena ke třem letům vězení.

Z hlediska práva je na případu nejdůležitější fakt, že odvolací senát pod vedením Dagmar Javůrkové pravomocně přiznal odškodné za zásah do rodinného života i prarodičům dívky – dědeček a babička dostanou každý 200 tisíc korun, a to i přesto, že nežili s vnučkou v jednom bytě, píše deník. „Není důvod nevěřit jejich tvrzení, že měli s vnučkou výborný vztah a prakticky dennodenně se vídali,“ podotkla soudkyně. 

Vrchní soud také přiznal 800 tisíc matce a 700 tisíc otci, výrazně ale snížil odškodnění, které rodičům přiznal krajský soud ve výši 1,15 milionu, resp. 950 tisíc. Javůrková to zdůvodnila tím, že se nemocnice po tragédii chovala vstřícně, a roli sehrál i fakt, že šlo o hrubou nedbalost jednotlivce – sestry, kterou za to obvodní soud pro Prahu 8 poslal, byť zatím nepravomocně, na tři roky do vězení. Částka 650 tisíc korun pro prarodiče pak přišla odvolacímu senátu „značně nepřiměřená“, protože jde „pouze“ o prarodiče, píšou LN.  

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví shodou okolností před dvěma týdny podepsalo memorandum, ve kterém se zavazuje, že nemocnice zpřísní bezpečnostní opatření, aby záměnám či předávkováním léky zabránily. „Naše nemocnice přijala řadu opatření týkajících se zlepšení kvality, bezpečnosti pacientů a podávání rizikových léčiv tak, aby se událost již neopakovala,“ uvedl mluvčí nemocnice Jakub Hofmann. 

Asi úplně poprvé přiznal prarodičům odškodné za smrt vnuka brněnský soudce Michal Ryška, který loni v červnu rozhodl, že viník nehody na Prostějovsku má zaplatit babičce i dědovi 100 tisíc korun. Vrchní soud v Olomouci ale tehdy průlomový verdikt zrušil. Lidové noviny píší, že už jednou pražský vrchní soud menší částku ve stejné situaci přiznal, šlo o 50 tisíc korun.