OSN kritizuje babyboxy, v Šumperku ale zachránil novorozenou holčičku

Šumperk – Již padesátému prvnímu dítěti zachránila v Česku vyhřívaná schránka, tzv. babybox, život. Nejčerstvější případ se stal v šumperské nemocnici, kde do tamní schránky kdosi odložil zdravou holčičku. Malá Kateřina byla pojmenována na počest sloužící lékařky Kateřiny Randysové. Podle vedení nemocnice je děvčátko zdravé a leží na novorozeneckém oddělení.

Malá Kateřina je celkově třicátým prvním děvčátkem, které bylo odloženo do babyboxu. Právě za tento projekt však bylo Česko nedávno kritizováno OSN, jejíž výbor pro práva dítěte doporučil babyboxy zrušit. Podle zakladatele tohoto projektu Ludvíka Hesse se však jedná o nedorozumění a nepochopení, protože babyboxy pomáhají zachraňovat životy. Zároveň jsou i východiskem pro ženy ve velmi tíživých životních situacích.

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest. Boxy jsou vždy instalovány v klidných lokalitách, které zaručují zachování anonymity. Výbor OSN vyzval v této souvislosti Česko, aby se zaměřilo na odstranění „příčin opouštění dětí“. Mělo by prý posílit poradenství a sociální pomoc při nechtěném těhotenství či podporovat plánované rodičovství.

Stát projekt babyboxů neprovozuje a podle Ludvíka Hesse na jejich zřízení ani nedal žádné peníze. Podle zakladatele se odložené děti díky babyboxům vyhnou ústavům a mají naději na rychlé umístění do náhradní rodiny. Jsou totiž „právně volné“ a je možné je adoptovat. Jedno z nalezených dětí tak získalo své nové rodiče za rekordní čtyři dny.