Hladiny řek se zvedly jen málo, deště ustávají

Praha – Víkendové deště zvedly v neděli a v noci na pondělí hladiny některých řek na severu Čech a východě Moravy. Očekávání povodní se ale nenaplnilo, žádný tok se nevylil z břehů. Jejich okolí je ale nasyceno, proto meteorologové upozornili, že lidé v Jizerských horách mohou ještě očekávat vzestupy hladin. Ve dvou regionech proto platí až do půlnoci povodňová varování – v Ústeckém kraji je vyhlášena bdělost, v Libereckém kraji pohotovost.

„Nelze vyloučit dosažení stupňů povodňové aktivity na Lužické Nise a Smědé, případně Mandavě,“ upřesnil v tiskové zprávě Český hydrometeorologický ústav. Hladiny dalších řek budou pomalu klesat.

Nejprudší deště zasáhly Jizerské hory, Orlické hory a Beskydy, během 24 hodin napršelo až 55 milimetrů na metr čtvereční. Na první až druhý povodňový stupeň v noci nakrátko vystoupily hladiny Lužické Nisy, Veličky a několika přítoků Bečvy.

Rozhovor s Radkem Čekalem (zdroj: ČT24)

Meteorologové vydali v sobotu varování před extrémními dešti, které měly zasáhnout Liberecký kraj. Lidé se tak obávali, že je po roce opět zasáhnou povodně. Výstrahu ale meteorologický ústav v neděli zrušil.

Tento týden už deště Česko opustí. Naposledy by mělo pršet dnes, od úterý začnou růst postupně i teploty. Nejvýše by měly vystoupat ke třicítce v sobotu a v neděli. V týdnu se mohou objevit bouřky.