Po utonulém svatebčanovi pátrali potápěči tři dny

Živohošť (Příbramsko) – Policejní potápěči vylovili ze Slapské přehrady tělo muže, který ve čtvrtek vypadl z lodi během vyjížďky svatebčanů. Utonulého hledali policisté tři dny – ležel ve čtyřicetimetrové hloubce u Živohošťského mostu. Podmínky byly tak špatné, že specialisti na hloubkové ponory museli vyzvednutí těla odložit o další den.

Večerní vyjížďka motorovým člunem začala u hotelu na slapské přehradě. Vyrazila na ni čtveřice svatebčanů. Když devětatřicetiletý muž z lodi vypadl, snažil se ho zachránit další cestující. Skočil do vody, ale tonoucímu muži už pomoci nedokázal.

Utopeného hledali potápěči, pomoci jim přijela i speciální skupina na hloubkové ponory z Brna a Frýdku-Místku. Pátrání trvalo neobvykle dlouho. „Potápěči pohřešovaného muže nalezli v neděli asi v půl sedmé večer v hloubce 40 metrů,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Stránská. Vyzvednutí těla museli vyčerpaní potápěči odložit na další den.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Operace byla velmi náročná. „Bylo potom nutno tělo složitě vyprostit ze sedimentu za nulové viditelnosti, protože se tam zvířilo bahno,“ přiblížil velitel brněnských potápěčů Filip Lipovský. S nalezeným tělem se mohli policisté opatrně vrátit na hladinu. „V hloubce dostali tělo do vaku a potom do nosítek – aby nedošlo ke ztrátě stop, pokud na těle nějaké jsou,“ dodal Lipovský.

Kromě specialistů, kteří dnes dopoledne utonulého vyzvedli, dorazil na místo také tým kriminalistů, který zajišťoval stopy a místo zdokumentoval. Policisté prověřují, zda šlo o nešťastnou náhodu, anebo zda k tragickému pádu z lodi někdo přispěl. To, zda se muž při pádu zranil, a přesnou příčinu smrti odhalí až soudní pitva.